KREM Z BRUKSELKI Z TOPIONYM SERKIEM

IMG_1463

IMG_1469Tej zimy bardzo często sięgałam po brukselkę, kiedyś znienawidzoną, dzisiaj ukochaną:-) Po raz pierwszy jednak zrobiłam z niej krem, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Zupę zagęściłam serkiem topionym i podałam ze świeżymi dodatkami. Bardzo zdrowa, rozgrzewająca zupa na zakończenie zimy!

SKŁADNIKI:

  • 300 g brukselki
  • 100 g serka topionego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • oliwa
  • papryczka chilli

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę na której podsmażamy pokrojoną w krążki cebulę i czosnek. Odkładamy 4 szt. brukselki, pozostałą brukselkę kroimy w ćwiartki i dodajemy do cebuli, smażymy około 5 minut, aż brukselka lekko zbrązowieje. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 30 minut. Do zupy dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy rózgą, aby serek się rozpuścił. Zupę blendujemy. Odłożone brukselki gotujemy we wrzątku ok. 4 minuty, następnie hartujemy pod zimną wodą i oddzielamy pojedyncze listki. Papryczkę drobno siekamy. Zupę podajemy z listkami brukselek, chilli, świeżymi ziołami, delikatnie skropioną oliwą z oliwek.

Untitled-1

IMG_1467

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *