PYSZNA OCZYSZCZJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY

IMG_1065

IMG_1045Słońce za oknem przypomina o nadchodzącej wiośnie, chociaż temperatury cały czas nieprzyjazne ciepłolubnym:-) Prozdrowotne właściwości czerwonej kapusty przekonały mnie do zmierzenia się z jej tematem.  Na pierwszy ogień poszła zupa. Zupa, którą jednak postanowiłam urozmaicić tak aby przełamać klasyczne podejście do kapuścianych zup. Liście limonki kafir, kumin i kolendra sprawiają, że zupa jest w lekko tajskim stylu, jednak kapuściana baza i koperek trzymają ją mocno w rodzimych klimatach. Zdecydowanie nie zachwyca wyglądem, ale na szczęście nadrabia smakiem.  Polecam na wiosenny detox:-)

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • łyżka oliwy
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag młodego szpinaku
  • włoszczyzna
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 4 listki limonki kafir
  • pół łyżeczki kuminu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kolendry w ziarnach

Obraną włoszczyzną zalewamy zimną wodą i gotujemy wywar z warzyw. Kapustę, cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy. Bulion odcedzamy i dodajemy do podsmażonych warzyw. Zupę przyprawiamy solą, listkami limonki i uprażonymi na suchej patelni ziarnami kolendry i kuminem. Gotujemy ok. 40 minut, aż warzywa oddadzą całe dobro i zmiękną. Pocięte w plasterki pieczarki dodajmy na 10 minut przed końcem gotowania zupy, po kolejnych 5 minutach dodajemy szpinak i koperek. Zupa jest zaskakująco pyszna.

Untitled-1

Untitled-2

 

 

2 komentarze

  • To najprawdopodobniej najbrzydsza zupa, jaka wyszło spod mojej ręki (no dobra, cebulowa z czerwonej cebuli wygląda równie „atrakcyjnie”)… ale jest absolutnie wspaniała. Dzięki!

    • hahaha wspaniały komentarz, rzeczywiście zupa wygląda specyficznie, ale cieszę się niezmiernie, że smakowała!!!!! pozdrawiam gorąco!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *