PYSZNA OCZYSZCZJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY

IMG_1045Słońce za oknem przypomina o nadchodzącej wiośnie, chociaż temperatury cały czas nieprzyjazne ciepłolubnym:-) Prozdrowotne właściwości czerwonej kapusty przekonały mnie do zmierzenia się z jej tematem.  Na pierwszy ogień poszła zupa. Zupa, którą jednak postanowiłam urozmaicić tak aby przełamać klasyczne podejście do kapuścianych zup. Liście limonki kafir, kumin i kolendra sprawiają, że zupa jest w lekko tajskim stylu, jednak kapuściana baza i koperek trzymają ją mocno w rodzimych klimatach. Zdecydowanie nie zachwyca wyglądem, ale na szczęście nadrabia smakiem.  Polecam na wiosenny detox:-)

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • łyżka oliwy
  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag młodego szpinaku
  • włoszczyzna
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 4 listki limonki kafir
  • pół łyżeczki kuminu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kolendry w ziarnach

Obraną włoszczyzną zalewamy zimną wodą i gotujemy wywar z warzyw. Kapustę, cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy. Bulion odcedzamy i dodajemy do podsmażonych warzyw. Zupę przyprawiamy solą, listkami limonki i uprażonymi na suchej patelni ziarnami kolendry i kuminem. Gotujemy ok. 40 minut, aż warzywa oddadzą całe dobro i zmiękną. Pocięte w plasterki pieczarki dodajmy na 10 minut przed końcem gotowania zupy, po kolejnych 5 minutach dodajemy szpinak i koperek. Zupa jest zaskakująco pyszna.

Untitled-1

Untitled-2

 

 

2 komentarze

  • To najprawdopodobniej najbrzydsza zupa, jaka wyszło spod mojej ręki (no dobra, cebulowa z czerwonej cebuli wygląda równie “atrakcyjnie”)… ale jest absolutnie wspaniała. Dzięki!

    • hahaha wspaniały komentarz, rzeczywiście zupa wygląda specyficznie, ale cieszę się niezmiernie, że smakowała!!!!! pozdrawiam gorąco!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *