ZUPA MISO KLASYCZNA

IMG_1568

IMG_1548Wszyscy miłośnicy sushi  dobrze znają tę zupę, bardzo zdrowa szczególnie dla kobiet, nisko kaloryczna i pyszna. Można ją ugotować od podstaw, zrobić bulion dashi jak e tym przepisie, lub kupić gotowy bulion i na jego bazie zrobić zupę miso. Kuchnia japońska to nie tylko sushi, to również ciepłe danie, świetnie zbilansowane i zdrowe.

SKŁADNIKI:

  • glony konbu ok. 10 g.
  • 20 g suszonych płatków tuńczyka bonito
  • gotowy bulion dashi – zamiast glonów konbu i suszonych płatków tuńczyka
  • 2 łyżki glonów wakame
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 100 g tofu
  • sezam

Glony konbu zalewamy ok. 1,5  l zimnej wody i zostawiamy na 30 minut. Na małym ogniu obgotowujemy glony i dodajemy suszone płatki tuńczyka, gotujemy bulion ok. 30 minut. Bulion przecedzamy przez drobne sito, do klarownego bulionu dodajemy pastę miso i lekko podgrzewamy zupę nie zagotowując jej. Pasta miso po zagotowaniu zmienia smak i traci swoje właściwości odżywcze, dlatego to bardzo ważne aby zupę podgrzewać na małym ogniu. Glony wakame zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kwadrans. Zupę podajemy z odcedzonymi glonami wakame, pokrojonym w kostkę tofu i sezamem.

IMG_1565

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *