Pyszne włoskie kopytka, zrobione na bazie ugotowanych ziemniaków z dodatkiem parmezanu i mąki. Tradycyjnie do kluseczek dodaje się jajko, ja zamiennie dodałam oliwę dzięki czemu kopytka wyszły bardzo delikatne i miękkie. Można je podawać jako indywidualne danie jak w poniższym przepisie skropione oliwą czosnkowo – rozmarynową i posypane parmezanem, lub jako dodatek. Tradycyjnie gnoochi mają charakterystyczne wgłębienia które robimy widelcem, aby mogły wchłonąć więcej sosu.
SKŁADNIKI:
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 50 g parmezanu*
- jajko, lub 50 ml oliwy
- szczypta soli
- szklanka mąki ok. 80 gram
Ziemniaki ugniatamy praską, dodajemy do nich starty parmezan, sól, mąkę, oliwę i ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 3 kawałki i z każdego kawałka formujemy wałeczek, z którego wykrawamy kluseczki na których odciskamy ząbki widelca. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut, aż wypłyną. Podajemy polane oliwą i posypane parmezanem, lub jako dodatek najlepiej do dań z sosem.
*inspiracją do dodania parmezanu do ciasta był wpis zamieszczony przez Pawła Peszka w Kukbuku numer 2/2013