GNOCCHI Z ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM

gnocchi z parmezanemPyszne włoskie kopytka, zrobione na bazie ugotowanych ziemniaków z dodatkiem parmezanu i mąki. Tradycyjnie do kluseczek dodaje się jajko, ja zamiennie dodałam oliwę dzięki czemu kopytka wyszły bardzo delikatne i miękkie. Można je podawać jako indywidualne danie jak w poniższym przepisie skropione oliwą czosnkowo – rozmarynową i posypane parmezanem, lub jako dodatek. Tradycyjnie gnoochi mają charakterystyczne wgłębienia które robimy widelcem, aby mogły wchłonąć więcej sosu.

SKŁADNIKI:

  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 g parmezanu*
  • jajko, lub 50 ml oliwy
  • szczypta soli
  • szklanka mąki ok. 80 gram

Ziemniaki ugniatamy praską, dodajemy do nich starty parmezan, sól, mąkę, oliwę i ugniatamy na jednolitą masę.  Ciasto dzielimy na 3 kawałki i z każdego kawałka formujemy wałeczek, z którego wykrawamy kluseczki na których odciskamy ząbki widelca. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut, aż wypłyną. Podajemy polane oliwą i posypane parmezanem, lub jako dodatek najlepiej do dań z sosem.

gnocchi

*inspiracją do dodania parmezanu do ciasta był wpis zamieszczony przez Pawła Peszka w Kukbuku numer 2/2013

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *