TARTA Z OWOCAMI LATA

D71A8682

D71A8707Owocowe tarty to latem niezawodny deser. W tym wypadku postawiłam na naturalne smaki dojrzałych, słodkich owoców i domowego białego sera. Kilka prostych dodatków i mamy pyszny sierpniowy deser.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 ciasta z tego przepisu – zamiast soli dodajemy łyżkę cukru

FARSZ:

  • 1/2 kg białego tłustego sera
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki miodu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • jeżyny
  • jagody
  • listki mięty do dekoracji

SYROP:

  • łyżka owoców
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki wody

Składniki na ciasto mieszamy w misce, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Połowę ciasta rozwałkowujemy cienko i wkładamy to formy ok. 23 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około  25 minut.

Ser ucieramy z żółtkami, śmietanką i miodem, dodajemy skórkę z cytryny. Na wystudzony spód wykładamy biały ser z dodatkami i wkładamy do lodówki na min. godzinę.Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy owoce, wodę i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać. Owoce przecieramy przez sito, studzimy. Na schłodzona tartę wykładamy świeże owoce, polewamy powstałym syropem i dekorujemy listkami mięty. Pycha!

D71A8691

D71A8711

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *