TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA

Tarta z zieloną herbatą
Tarta z zieloną herbatą

To jak ja nie potrafię robić ładnych ciast jest aż kuriozalne. Najgorsze jest to, że są pyszne! Ta tarta jest wprost idealna!!!!! Ciasto, krem, beza, wszystko tańczy i gra. Niestety zdolności manulanych u mnie brak, przyszycie guzika grozi kalectwem nie mówiąc już o malowaniu paznokci. Jeśli jednak nie zniechęci Was mizerny wygląd tej kruszynki, polecam ją na świąteczny stół, ta panna jest idealna! – przyćmi niejednego mazura 😉

PRZEPIS NA TARTĘ Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA

CIASTO:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 100 g masła
  • 180 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyzki cukru pudru

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, tworzymy kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki.

FARSZ:

  • 3 łyżki zielonej herbaty matcha
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mąki zeimniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 70 ml mleka

BEZA:

  • 4 białka
  • 100 ml wody
  • 250 g cukru

PRZYGOTOWANIE :

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kartkami papieru. Ciasto wykładamy do formy do pieczenia i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy. Do masy czekoladowej dodajemy sok z cytryny, mąkę i dokładnie mieszamy. Garnuszek zdejmujemy z ognia i wbijemy pojedyńczo jaja i mieszamy bardzo dokładnie. Do wymieszanej masy przesiewamy powolutku matchę nieprzestając mieszać. Jeśli masa nie zgęstnieje wstawiamy ją ponownie na mały gaz mieszając.

Spód pieczwmy przykryty folią aluminiową przez ok. 25 min, na ostatnie 5 min. zdejmujemy folię. Na podpieczony spód wylewamy masę czekoladową, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na kwadrans. Ciasto wyjmujemy z pieca i dokładnie studzimy.

Białka ubijamy na sztywno, z wody i cukru robimy syrop, doprowadzając go do 120 stopni. Syrop powoloutku wlewamy do białek ciągle je ubijając. Zaparzone białka ubijamy kolejne kilka minut aż będą błyszczące i jednolite. Bezę nakładamy na ciasto i delikatnie opalamy. Pycha!

Pozostałe przepisy z matchą zebrałam po tym linkiem.

Tarta z matchą
Tarta z matchą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *