WOLNO PIECZONY BRZUSZEK NA SAŁATCE Z SOCZEWICY Z CZARNYM CZOSNKIEM

pieczony brzuszek z soczewicąPołączenie dość tłustej wieprzowiny z pyszną, orzeźwiającą sałatką z soczewicy jest idealne na zimowe smutki. Do gotującej się ciecierzycy dodałam 3 ząbki czarnego czosnku ( z którym zetknęłam się po raz pierwszy dzięki Arkowi z http://eatafterreading.blogspot.com/), a którego smak idealnie dopełnił ocet balsamiczny.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 200 g soczewicy zielonej
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czarnego czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 kg surowego brzuszka wieprzowego
  • sól
  • słodka wędzona papryka

Mięso nacieramy z obydwu stron solą, papryką i pieczemy jak w tym przepisie. Soczewicę zalewamy podwójną ilością wody w stosunku do objętości ziarna. Wodę solimy, dodajemy czosnek i gotujemy ok 30 minut. Po ugotowaniu i wystudzeniu soczewicy mieszamy ją z pokrojoną w cieniutkie piórka cebulą i poszatkowaną pietruszką. Skrapiamy mieszanką oliwy z octem balsamicznym. Upieczony, wystudzony brzuszek tniemy w plastry, lub kostkę i podsmażamy na patelni. Mięso podajemy na sałatce z soczewicy.

brzuszek z ciecierzycą

pieczony brzuszek na ciecierzycy

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *