AROMATYCZNA SMAŻONA KACZKA Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI

IMG_3419AW programie Perfect  na kanale Kuchnia TV Ching – He Huang pokazała jak zrobić chrupiącą aromatyczną kaczkę w azjatyckim stylu*. Danie prezentowało się absolutnie rewelacyjnie, na stronie BBC odnalazłam przepis i postarałam się go odtworzyć. Nie wiem czy zbliżyłam się do oryginału, ale kaczuszka wyszła pysznie. Mięso wspaniale przeszło aromatyczną marynatą, a marynowane warzywa idealnie komponowały  się z tłustą kaczuszka. Potrawa wymaga czasu, ale warto go jej poświęcić.:-)

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 2 kacze nóżki
  • 2 kacze piersi

MARYNATA:

  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 5o ml. wiśniówki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 posiekane ząbki czosnku

Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kaczkę skórą do góry przez ok. 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

IMG_3305a

 

MARYNOWANE WARZYWA:

  • 2 wężowe ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 świeża papryczka chilli drobno posiekana
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • natka kolendry

Warzywa kroimy w drobną kostkę i zalewamy marynatą, wstawiamy na godzinę do lodówki.

mix2

 

SMAŻENIE KACZKI:

  • masło klarowane
  • mąka ziemniaczana
  • upieczona kaczka

Upieczone udka i piersi kroimy w niewielkie kawałki i obtaczamy w mące ziemniaczanej. W woku, lub garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy obtoczone w mące kawałki kaczki. Smażymy do momentu w którym kaczka zrobi się złoto-brązowa.

IMG_3392a

Usmażoną kaczkę odsączmy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podajemy na marynowanych warzywach.

IMG_3430a

mix

23

 

*http://www.bbc.co.uk/food/recipes/crispyfragrantduckwi_89266

4 komentarze

  • Witam. Czy konieczne jest krojenie, obtaczanie i smażenie kaczki czy może można poprzestać na zamarynowaniu i upieczeniu? Wolałabym podać udka i pierś w całości.

    • To danie – zgodnie z przepisem wymaga tak skomplikowanej obróbki. Przyznam, że również mam ochotę zrobić kaczkę tak jak zaproponowałaś, tylko piekłabym kaczkę około 1,5 godziny, aby mięso było miękkie i odchodziło od kości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *