Kaszotto ostatnio zbiera coraz szersze grono wielbicieli. Internet pełen jest przepisów z wykorzystaniem polskich kasz. Cieszy to niezmiernie, bo nie dość, ze pyszne to i super zdrowe. Kurki w tym przepisie można zastąpić warzywami, lub innymi grzybami. Podstawą jest pyszny pęczak, a wykończeniem jak w klasycznym risotto dobry ser. Smacznego!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2/3 szklanki kaszy pęczak
- 200 gr. kurek
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1/3 kostki masła
- natka pietruszki
- 1 szklanka białego wina
- ser typu parmezan np. dżiugas do podania
Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Kaszę kilkukrotnie płuczemy, aż woda będzie czysta. Wypłukaną kaszę dodajemy do podsmażonej cebuli, zalewamy winem i zagotowujemy. Jeśli wino zbyt szybko wyparowało dodajemy po trochu wodę, aby kasza napęczniała. Po zdjęciu z ognia, kaszę odstawiamy pod przykrywką na kwadrans, aby wchłonęła cały płyn.
Kurki podsmażamy na maśle. W połowie smażenia dodajemy posiekany czosnek, sól i świeżo mielony pieprz. Do kurek dodajemy pęczak i posiekaną pietruszkę. Całość podgrzewamy chwilę na patelni i podajemy posypane twardym serem typu parmezan.
Witam
Droga Madziu przepis jak zwykle udany:) Oczywiście wszystko wyszło wyborne. Oczywiście mnie jako samkoszowi mięsa brakowało do tego może polędwiczki 🙂 albo jakiegoś kuraka:)
Ale domownicy pozytywnie zatwierdzili Kaszotto 🙂 no oczywiście pęczak zrobił furorę a tak na serio to kojarzył mi się do tej pory tylko z przynętą na ryby 🙂
Jak zwykle nie jestem zawiedziony i już myslę o następnych przepisach do wypróbowania…
Pozdrawiam
M.
Super, bardzo się cieszę. Nie ma większej frajdy niż czytelnik testujący przepisy:-) A przepisy należy wręcz modyfikować pod własne smaki, także dodatek mięsa na pewno nie zaszkodzi kaszotto:)
Dziś zrobiłam kaszotto z tego przepisu, palce lizać 😉 Serdecznie pozdrawiam!
Szalenie miło mi to słyszeć, polecam pozostałe przepisy :-)!