KARCZEK W AZJATYCKIEJ MARYNACIE Z OGÓRKOWĄ SAŁATKĄ

10Soczysty, intensywnie aromatyczny karczek pieczony na grillu, lub w piekarniku. Marynata sprawia, że mięso jest bardzo soczyste i przesiąknięte azjatyckimi smakami. Karczek podajemy z orzeźwiającą sałatką z ogórów i domowym sosem do maczania.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 6 ząbków czosnku
  • 2 duże grube kawałki karczku ok. 200 g/szt
  • trawa cytrynowa 1 szt.
  • 4 liście limonki kaffir
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 25 ml sosu rybnego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 cm cukru palmowego

Wszystkie składniki marynaty miksujemy w blenderze. Mięso myjemy, suszymy i zalewamy marynatą. Karczki marynujemy przez noc.

SAŁATKA Z OGÓRKÓW:

  • 300 g świeżych ogórków
  • pół pęczka kolendry
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu ryżowego

Ogórki obieramy i tniemy np. obieraczką do warzyw na plasterki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy ogórki. Podajemy posypane kolendrą.

SOS DO MACZANIA:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 25 ml sosu rybnego
  • 25 ml sosu sojowego light
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 posiekana dymka

Wszystkie składniki sosu prócz dymki zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minuty. Sos przecedzamy przez sitko. Gorącym płynem zalewamy pociętą dymkę.

Mięso obsmażamy na bardzo rozgrzanej suchej patelni z 2 stron przez 4 minuty i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Jeśli mięso robimy na grillu – smażymy z każdej strony po  8 minut, przewracając co jakiś czas. Podajemy pocięte na plastry z sałatką z ogórka i sosem do maczania. Pycha!

1

mix

5

7

 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *