DOMOWE RAVIOLI Z WĘDZONYMI ZIEMNIAKAMI W MAŚLANYM SOSIE

Ravioli z ziemniakami

Ravioli, pierożki, kluseczki – kochamy! Siedząc na kwarantannie – kochamy je 2 x bardziej. Bo na razie przyszłość jest niewiadoma, a czas zakończenia kwarantanny szacowany. Na tak postawioną sprawę zareagowałam w jedyny znany mi sposób – zaczęłam się rozpieszczać. A najlepiej rozpieszczać się jedzeniem. Same TE ziemniaczki wystarczyłyby mi za obiad z masłem i solą ( kocyk na parkiet i można nawet udawać piknik ), ale w planach miałam lepienie i to możliwie jaknajmniejszych pierożków i oto one! Maluszki wypełnione obłednie pysznym farszem, skąpane w obłednie pysznym sosie, a to wszystko na prawdę łatwizna i to dodatkowo odprężająca.

Nie hejtujcie kwiatków, płatków, miałam w spiżarnianych zapasach mieszankę dedykowaną do makaronów i w końcu nadszedł jej czas. Przekopcie spiżarnie, kryja się tam wybitne skarby!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • łyżka letniej wody
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • pieprz
  • 2 łyżki tłustego twarogu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

SOS:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kaparów
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • suszone płatki kwiatów – opcjonalnie 🙂

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ: Do żeliwnego garnka wsypujemy wióry wędzalnicze ( ja mam dębowe ) i wstawiamy garnek na gaz. Przykrywamy pokrywką i kiedy wióry zaczną się dymić wkładamy ziemniaki i całość pieczmy w 220 stopniach godzinkę. Upieczone ziemniaki studzimy i wydrążamy miąższ. Do pieczonych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki farszu i wszystko rozgniatamy widelcem. Farsz nie musi być idealnie gładki.

CIASTO: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy aż będzie ciasto będzie delikatne i elastyczne, dzięki dodatkowi oliwy nie jest tak twarde jak klasyczne makaronowe. Ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na godzinę do odpoczęcia.

RAVIOLI: Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy. Ja nie lubię zbyt cieńko rozwałkowanego ciasto na pierożki, także nie szalejmy 😉 Na rozwałkowane ciasto wykładam łyżeczką porcję farszu – jej wielkość zależy od tego jakiego rodzaju wycinarki użyjecie, lub radełka. Ja miałam malutką włoską wycinarkę do raviloli, więc tych pierożków wyszło od diabła 😉

Gotowe pierożki gotujemy w osolonym wrzątku niecałą minutę.

SOS: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kapary i sok cytrynowy.

Pierożki prosto z wody przerzucamy na patelnię z gorącym masłem i podsmażamy minutę. Podajemy posypane extra porcją parmeznu, skórką z cytryny i płatkami kwiatków.

Wędzone ziemniaki
Wędzone ziemniaki
Ravioli z ziemniakami
Ravioli z ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *