WIOSENNA SAŁATKA Z PIECZONYMI BURACZKAMI

Wiosenna sałatka

To było moje dzisiejsze drugie śniadanie! Tak pyszne, że chciałam się natychmiast z Wami podzielić przepisem. Po raz pierwszy od początku pandemii miałam czas na przewertowanie książek w poszukiwaniu inspiracji. A wiosna to warzywa – moja lodówka pęka w szwach od listków, łodyżek, młodych bulw. Ochoczo ruszyłam do książek Yotama O. i jak zwykle nie zawiodłam się ( co innego jedząc w Nopi…) W mojej rogatej naturze nie mam zwyczaju trzymanie się przepisów, dlatego poczytałam, popatrzyłam i zmiksowałam poniższą sałatkę. Chrupiące ziarna, pieczone/surowe/blanszowane warzywa – kolorowo, pysznie i zdrowo. A na obiad zrobię… stay tuned 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 buraczki
  • młode buraczki z botwinki ok. 5 szt
  • 1/2 czerwone cebuli
  • 5 szparagów
  • 2 łyżki szczypiorku
  • świeże zioła: melisa, bazylia, kolendra

JOGURT:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki pieczonego czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

DRESSING:

  • 30 ml octu cydrowego
  • 70 ml oliwy
  • sól
  • łyżeczka tabasco

POSYPKA:

  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • garść orzechów laskowych
  • 2 łyżki kaszy gryczanej nieprażonej

PRZYGOTOWANIE :

Buraczki i czosnek w łupinach pieczemy do miękkości. Buraczki z botwinki blanszujemy i kroimy w ćwiartki/połówki w zależności od wielkości buraczka. Upieczone buraki kroimy w ćwiartki, szparagi drobno siekamy pozostawiając główki w całości, cebulę kroimy w cieniutkie piórka. Warzywa zalewamy dressingiem i odstawiamy na kwadrans.

Na suchej patelni prażymy wymieszane ziarna i przesiekane orzechy.

Upieczony czosnek wyciskamy z łupin i mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny i solą.

Na talerz wykładamy jogurt, zamarynowane warzywa i polewamy całość sokiem spod warzyw. Posypujemy prażonymi ziarnami i staramy się nie zjeść całej porcji na raz!

Wiosenna sałatka
Wiosenna sałatka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *