GENIALNY KREM Z PIECZONYCH WARZYW NA ZIOŁOWYM WYWARZE WATER&WINE

Krem z pieczonych warzyw
Krem z pieczonych warzyw

Moje wycieczki do Water&Wine to tak na prawdę wieczna nauka i inspiracja. Podczas wspólnych sesji gotowania, Panowie Szefowie uczą nas wykorzystywać zgodnie z trendem no waste aka od nosa do ogona, jak nie marnować produktu w kuchni i jak wydobyć z niego cały smak. Ta zupa powstała zgodnie z ideą konceptu Water&Wine, z pomidorów, które zebrałam we własnej szklarni, a w których hodowli doradza mi obecnie najcudowniejsza Klaudia, którą poznałam oczywiście w Water&Wine.  Łodyżki ziół posłużyły do zbudowania smaku bulionu, który podkręcił smak pieczonych warzyw. A po inspekcji ogródka okazało się, że upiekłam też trochę chwastów, które potraktuję jako moje letnie odkrycie:-) Już za chwilkę ponownie spotkam się z cudowną ekipą Water & Wine i mam nadzieję, że ponownie przekażę Wam trochę trików i myków jak lekko, zdrowo, ekologicznie i ekonomicznie wejść w jesień :-)

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 3 papryki
  • pół główki czosnku
  • 1,5 kg pomidorów
  • pajda chleba wiejskiego
  • 150 ml oliwy
  • 1 cebula
  • sól morska
  • świezo mielony pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • garść tymianku

DO PODANIA

  • tarty parmezan
  • świeże zioła
  • grzanki
  • oliwa

BULION:

  • 1 l wody
  • garść łodyżek bazylii
  • garść tymianku cytrynowego
  • garść oregano
  • 1 cebula
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, zioła, chleb, solimy i skrapiamy wszystko oliwą. Warzywa pieczemy ok. 2 godziy w 160 stopniach.

Bulion: Do wrzątku wrzucamy zioła, pieprz i przekrojoną cebulę. Gotujemy ok 30 min.

Upieczone warzywa blendujemy z sokami jakie powstały podczas pieczenia i chlebem, dodajemy odcedzony bulion i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy z grzankami, posypaną parmezanem, skropioną oliwą ze świeżymi ziołami.

hodowla organicznych pomidorów
hodowla organicznych pomidorów
Krem z pieczonych warzyw
Krem z pieczonych warzyw

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *