NAJLEPSZA ZUPA DYNIOWA Z HARRISĄ I MARYNOWANYM MUSZTARDOWCEM

IMG_7105a

IMG_7110aUwielbiam zupę dyniową za możliwości jakie nam daje. Wachlarz przypraw i wariacji jakie możemy na niej testować jest praktycznie nieograniczony i co fajniejsze ciężko ją zepsuć. W zamrażarce zgromadziłam już zapas pulpy dyniowej z pieczonym czosnkiem i ziołami. W tym przepisie połączyłam pieczoną dynię z czosnkiem i rozmarynem z czerwoną soczewicą, pikantną harrisą i marynowanymi w sosie sojowym liśćmi musztardowca. Cudna kombinacja!

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • pulpa z 0,6 kg pieczonej dyni z przyprawami jak tu
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • łyżka harrisy – lub więcej zależy jak pikantą zupę lubimy
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka na 1 porcję marynowanych liści musztardowca

W garnku na oliwie podsmażamy harrisę, dodajemy do niej pulpę z dyni, bulion i gotujemy przez 7 – 10 minut. Do zupy wsypujemy opłukaną soczewicę i gotujemy kolejne 15 minut. Podajemy z marynowanymi liśćmi musztardowa i natką pietruszki.

U-1

 

IMG_7095a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *