Uwielbiam zupę dyniową za możliwości jakie nam daje. Wachlarz przypraw i wariacji jakie możemy na niej testować jest praktycznie nieograniczony i co fajniejsze ciężko ją zepsuć. W zamrażarce zgromadziłam już zapas pulpy dyniowej z pieczonym czosnkiem i ziołami. W tym przepisie połączyłam pieczoną dynię z czosnkiem i rozmarynem z czerwoną soczewicą, pikantną harrisą i marynowanymi w sosie sojowym liśćmi musztardowca. Cudna kombinacja!
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- pulpa z 0,6 kg pieczonej dyni z przyprawami jak tu
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- łyżka harrisy – lub więcej zależy jak pikantą zupę lubimy
- 350 ml bulionu warzywnego
- łyżka oliwy
- łyżeczka na 1 porcję marynowanych liści musztardowca
W garnku na oliwie podsmażamy harrisę, dodajemy do niej pulpę z dyni, bulion i gotujemy przez 7 – 10 minut. Do zupy wsypujemy opłukaną soczewicę i gotujemy kolejne 15 minut. Podajemy z marynowanymi liśćmi musztardowa i natką pietruszki.