LAHMACUN

[000207]
Lahmacun
Lahmacun

Lahmacun to turecka pizza na cieniutkim cieście z farszem jagnięco – ziołowym. Lahmacun, pide, burek – to dania, które w Stambule jada się przez całą dobę, aromatyczny farsz, pyszne ciasto, wszystko zapieczone i podane dodatkowo z ziołami, cytryną i obowiązkowym ayranem do picia. Pycha!

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 6-8 PLACKÓW

CIASTO:

  • – łyżeczka suchych drożdży
  • – pół łyżeczki cukru
  • – szklanka ciepłej wody
  • – 4 szklanki mąki tortowej

FARSZ:

  • – pół kilo mielonej jagnięciny
  • – łyżeczka soli
  • – pęczek mięty
  • – pęczek kolendry
  • – pęczek pietruszki
  • – sok z całej cytryny
  • – 3-4 ząbki czosnku
  • – 1 cebula
  • – 1 pomidor
  • – łyżeczka kuminu
  • – kilka ziaren kolendry
  • – łyżeczka chilli w proszku, lub jedna papryczka świeża

– CIASTO –  zaczyn, w miseczce rozpuszczamy  drożdże z połową ciepłej wody i mieszamy z cukrem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W dużej misce łączymy zaczyn z mąką i wodą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto nie ma zbitej ciężkiej konsystencji, powinno być raczej delikatne i lepiące. Wyrobione elastyczne, gładkie ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i formujemy rulon, który dzielimy na 8 części i zostawiamy na ok. 20 min. do ponownego wyrośnięcia.

FARSZ: siekamy drobno wszystkie zioła, czosnek, cebulę i pomidora ( lub mielimy blenderem), łączymy mięso z przyprawami i posiekanymi warzywami, dodajemy wyciśnięty sok z jednej cytryny i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy farsz w temperaturze pokojowej na 20 minut, aby smaki się połączyły.

Z wyrośniętych kawałków ciasta na stolnicy rozwałkowujemy placki, na które bardzo gęsto nakładamy farsz. Podczas pieczenie tłuszcz z mięsa się wytopi i ilość farszu zmniejszy się o ok. 20%. Do piekarnika nagrzanego do 240 stopni wkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce tak przygotowane lahmacuny na ok. 8/10 minut. Można je także piec na kamieniu do pizzy, wtedy czas pieczenia skracamy do ok 5 minut ustawiając grzanie górne. Upieczone placki można podać ze świeżymi ziołami, pokrojoną w cieniutkie piórka cebulą i cytryną.

IMG_1036

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *