DROŻDŻOWE BUŁECZKI NADZIEWANE WOŁOWINĄ Z IMBIREM

IMG_3736a

IMG_3736aPyszne bułeczki drożdżowe z farszem z mielonej wołowiny przyprawionej na sposób azjatycki. Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga – Pracownia Wypieków, farsz krewetkowy zastąpiłam mieloną wołowiną i wyszło wyśmienicie. Bułeczki są idealne na drugie śniadanie, piknik, lub po prostu do zjedzenia jeszcze na ciepło:-))

SKŁADNIKI NA 8 BUŁEK:

CIASTO:

  • 150 ml mleka
  • 230 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 20 g świeżych drożdży

Wszystkie składniki ciasta mieszamy mikserem i odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

mix1

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i ponownie zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Z każdego kawałka formułujemy placuszek i nadziewamy farszem. Formujemy bułeczki, wkładamy do formy i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

FARSZ:

  • 300 gr. mielonej wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 cm kawałek imbiru
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 suszona papryczka chilli
  • natka pietruszki

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy mięso i smażymy ok. 5 minut. Do mięsa dolewamy sos sojowy i pokruszoną papryczkę chilli. Smażymy kolejny 5 minut i dodajemy posiekaną pietruszkę. Farsz trzymamy na ogniu aż wyparuje cały płyn. Studzimy i nadziewamy bułeczki.

mix2

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia przykryłam bułeczki papierem do pieczenia, aby uniknąć zbytniego zarumienienia. Bułeczki studzimy na kratce i zjadamy jeszcze letnie. Pycha!

mix3

IMG_3770a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *