KREMOWE KASZOTTO Z PĘCZKU Z KURKAMI

IMG_3502aKaszotto ostatnio zbiera coraz szersze grono wielbicieli. Internet pełen jest przepisów z wykorzystaniem polskich kasz. Cieszy to niezmiernie, bo nie dość, ze pyszne to i super zdrowe. Kurki w tym przepisie można zastąpić warzywami, lub innymi grzybami. Podstawą jest pyszny pęczak, a wykończeniem jak w klasycznym risotto dobry ser. Smacznego!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak
  • 200 gr. kurek
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/3 kostki masła
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka białego wina
  • ser typu parmezan np. dżiugas do podania

Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Kaszę kilkukrotnie płuczemy, aż woda będzie czysta.  Wypłukaną kaszę dodajemy do podsmażonej cebuli, zalewamy winem i zagotowujemy. Jeśli wino zbyt szybko wyparowało dodajemy po trochu wodę, aby kasza napęczniała. Po zdjęciu z ognia, kaszę odstawiamy pod przykrywką na kwadrans, aby wchłonęła cały płyn.

IMG_3517a

Kurki podsmażamy na maśle. W połowie smażenia dodajemy posiekany czosnek, sól i świeżo mielony pieprz. Do kurek dodajemy pęczak i posiekaną pietruszkę. Całość podgrzewamy chwilę na patelni i podajemy posypane twardym serem typu parmezan.

IMG_3514a

IMG_3499a

4 komentarze

  • Witam

    Droga Madziu przepis jak zwykle udany:) Oczywiście wszystko wyszło wyborne. Oczywiście mnie jako samkoszowi mięsa brakowało do tego może polędwiczki 🙂 albo jakiegoś kuraka:)
    Ale domownicy pozytywnie zatwierdzili Kaszotto 🙂 no oczywiście pęczak zrobił furorę a tak na serio to kojarzył mi się do tej pory tylko z przynętą na ryby 🙂
    Jak zwykle nie jestem zawiedziony i już myslę o następnych przepisach do wypróbowania…
    Pozdrawiam
    M.

    • Super, bardzo się cieszę. Nie ma większej frajdy niż czytelnik testujący przepisy:-) A przepisy należy wręcz modyfikować pod własne smaki, także dodatek mięsa na pewno nie zaszkodzi kaszotto:)

Skomentuj Magda Klimczak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *