PLACEK BISZKOPTOWY Z OWOCAMI

Biszkoptowe z owocami

Uwielbiam takie proste, zawszewychodzące ciasta. Same się i robią i co najgorsze same się zjadają 🙂 Nie ma tu żadnych zagadek, czy trików. Jaja ubijamy dość długo z cukrem na puszytsy pyszny krem i powoli dodajemy pozostałe składniki. Miesiąc temu robiłam to ciasto z brzoskwiniami, jaja były mniejsze, ciasto wyszło gęstsze, a owoce utrzymały się na powierzchni. Tym razem dałam bardzo dużo ciężkich borówek i śliwek, owoce utonęły, dzięki czemu ciasto miało wilgotny owocowy spód, puszysty środek i migdałową skorupkę 🙂 Cokolwiek się nie wydarzy, to ciasto zawsze będzie pyszne 🙂

SKŁADNIKI:

  • 8 śliwek
  • 200 g borówek
  • 4 małe jaja
  • 50 g masła, lub oliwy
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szkalnki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do misy. Do jajek dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do tortownicy, wykładamy owoce, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach. W połowie pieczenia przykrywamy ciasto folią, aby migdały się nie spaliły. Gotowe!

Biszkoptowe z migdałami
Biszkoptowe z migdałami

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *