LETNIA SAŁATKA BÓB/RZODKIEWKA/QUINOA Z SOSEM MALINA/KUMIN/RZODKIEWKA

IMG_2553a

IMG_2553aEksperymentów ze smakami ciąg dalszy. Dziś do raczej klasycznego połączenia: kasza, młode warzywa, dressing, dodałam malinę, sezam i uprażony kumin. Połączenie bardzo letnie i zaskakujące. Kumin dodaje niesamowitej pikanterii i egzotyki do znanych nam aromatów. Jeśli nie mamy sezamu świetne będą pistacje, słone i wyraziste. Bawmy się letnimi smakami, łączmy warzywa z owocami, smaki wytrawne ze słodkimi, to bardzo przyjemna i rozwijająca zabawa!

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • pęczek małych rzodkiewek
  • 1/4 kilo ugotowanego i obranego bobu
  • 100 g. kaszy quinoa/ komosa ryżowa
  • 1/3 pęczka kolendry

SOS:

  • końcówki rzodkiewek
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka białego lub/i czarnego sezamu
  • kumin
  • kilka szt. malin
  • 1/2 łyżeczki miodu

Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rzodkiewką tniemy obieraczką do warzyw na cieniutkie plasterki. Bób, plasterki rzodkiewki, kolendrę i komosę mieszamy w misce.

Końcówki rzodkiewek miksujemy w blenderze w oliwą. Na suchej patelni prażymy kumin. Do zmiksowanych rzodkiewek dodajemy kumin, maliny i miód, ponownie miksujemy. Dressing podajemy obok sałatki tak, aby każdy z domowników sam mógł ją odpowiedni doprawić. Całość posypujemy sezamem.

mix

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *