MŁODY JAŚ W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku

Cały czas trwa sezon na świeże pomidory i młodego jasia :-) Wpadając w szał pomidorowych zakupów, część pomidorów kupuję do duszenia, część do jedzenia na świeżo, a część z pazerności :-)  Nie mogę się opanować i zawsze kupuję za dużo, ale w ostateczności nigdy się nie marnują. Ta fasolka to prawdziwa uczta, zredukowany sos z 2 kg soczystych pomidorów przyprawionych wędzoną papryką z dodatkiem pikantej chorizo skradnie Wasze podniebienia :-) Za oknem wróciło słońce, chce się żyć, gotować i jeść :-)  Miłego tygodnia!!!

PRZEPIS NA MŁODEGO JASIA W PIKANTNYCH POMIDORACH

SKŁADNIKI:

  • 2 pomidorów
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g chorizo
  • 500 g młodej fasoli jaś
  • świeży tymianek
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 mała papryczka chilli
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielski
  • 1 łyżka majeranku

PRZYGOTOWANIE :

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Zmieniamy wodę solimy, dodajemy listki laurowe, majeranek, pieprz i ziele angielskie i gotujemy fasolę 2 godziny.

W rondelku podsmażamy pokrojoną na plasterki kiełbaskę chorizo i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy 3 – 4 minuty i dodajemy posiekany czosnek. Wszystko podmsażamy przez ok. 2 minuty.

W blenderze rozdrabniamy umyte pomidory.

Zblendowane pomidory dodajemy do warzyw i dusimy ok. 30 min dodając pozostałe przyprawy. Fasolkę przekładamy do garnka z sosem pomidorowym, dolewamy pozostaly płyn z gotowania fasolki i dusimy kolejną godzinę-1,5 aż fasolka będzie miękka. Podajemy ze świeżym pieczywem i czerwonym winem :-)

Fasolka w pomidorach
Fasolka w pomidorach
Fasolka w pomidorach
Fasolka w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *