SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 200 g. soczewicy
- 2 duże lub 3 małe buraki
- 300 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 ml wody
- 2 łyżki oliwy z rozmarynem
W niewielkim garnku podsmażamy na maśle pokrojoną w cienkie piórka cebulę, czosnek i dodajemy soczewicę. Zalewamy całość bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu, aż soczewica wchłonie płyn i zmięknie, jeśli po wchłonięciu bulionu nadal jest twarda dolewamy wodę. W piekarniku nagrzanym do 200 st. pieczemy nieobrane buraki ok. 40 minut. Jednego buraka miksujemy blenderem, masę buraczaną dodajemy do soczewicy i gotujemy do pełnego wchłonięcia płynów. Drugiego buraczka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do potrawki tuż przed podaniem. Całość wykładamy na talerze i skrapiamy oliwą. Potrawka może być samodzielnym lekkim daniem, lub świetnym dodatkiem do pieczonych mięs.