SOCZEWICA W BURACZKACH

buraczottoZima trzyma…

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g. soczewicy
  • 2 duże lub 3 małe buraki
  • 300 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z rozmarynem

W niewielkim garnku podsmażamy na maśle pokrojoną w cienkie piórka cebulę, czosnek i dodajemy soczewicę. Zalewamy całość bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu, aż soczewica wchłonie płyn i zmięknie, jeśli po wchłonięciu bulionu nadal jest twarda dolewamy wodę. W piekarniku nagrzanym do 200 st. pieczemy nieobrane buraki ok. 40 minut. Jednego buraka miksujemy blenderem, masę buraczaną dodajemy do soczewicy i gotujemy do pełnego wchłonięcia płynów. Drugiego buraczka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do potrawki tuż przed podaniem. Całość wykładamy na talerze i skrapiamy oliwą. Potrawka może być samodzielnym lekkim daniem, lub świetnym dodatkiem do pieczonych mięs.

2a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *