SOCZEWICA W BURACZKACH

buraczottoZima trzyma…

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g. soczewicy
  • 2 duże lub 3 małe buraki
  • 300 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z rozmarynem

W niewielkim garnku podsmażamy na maśle pokrojoną w cienkie piórka cebulę, czosnek i dodajemy soczewicę. Zalewamy całość bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu, aż soczewica wchłonie płyn i zmięknie, jeśli po wchłonięciu bulionu nadal jest twarda dolewamy wodę. W piekarniku nagrzanym do 200 st. pieczemy nieobrane buraki ok. 40 minut. Jednego buraka miksujemy blenderem, masę buraczaną dodajemy do soczewicy i gotujemy do pełnego wchłonięcia płynów. Drugiego buraczka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do potrawki tuż przed podaniem. Całość wykładamy na talerze i skrapiamy oliwą. Potrawka może być samodzielnym lekkim daniem, lub świetnym dodatkiem do pieczonych mięs.

2a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *