DUSZONE PAŁECZKI KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM

IMG_4918a

IMG_4948aSmaczny, szybki i prosty jesienny obiad. Pierwsze skrzypce w tym daniu gra pyszny, aksamitny pomidorowo – paprykowy sos. To ostatnie chwile kiedy możemy wykorzystać świeże pomidory, paprykę, czy dynię, doprawione rozmarynem tworzą smaki, którym ciężko się oprzeć:-)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 4 pałeczki z kurczaka
  • 0,5 kg pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • papryka czereśniowa 2 sztuki, lub szczypta chilli
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy

Kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i w garnku o grubym dnie obsmażamy na mieszance masła z oliwą, aż skóra będzie rumiana. Umyte i pokrojone warzywa podsmażamy z przyprawami na maśle, dodajemy obsmażonego kurczaka i dusimy do miękkości. Mięso wyjmujemy z sosu, który blendujemy i przecieramy przez sito. Kurczaka podajemy polanego sosem np. z pieczoną jak tu dynia.

Untitled-1

IMG_4924a

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *