PIECZONY DORSZ SKREI MARYNOWANY W MISO

Dorsz skrei w miso

Dziewczyny!!!! Ratunku! Z okazji 8 marca moja super ekipa remontowa obraziła się, spakowała po cichu rzeczy, zgarnęła kolejną zaliczkę i się ulotniła. Kamfora. Obrażeni książęta z wieży ciśnień. A ja z ciastem jak naiwniak ostatni na dzień kobiet niespodziankę chciałam im zrobić. Byli pierwsi z niespodziewanymi ruchami. Uwaga! we wtorek mamy się rozliczyć 😉 Z wiekiem i czasem człowiek nabywa jakiegoś ultra dystansu. Oczywiście, żeby nie było poryczałam się jak zobaczyłam demolkę w mieszkaniu, brak ekipy, nieodbierane telefony i jak pomyślałam ile kasy im dałam… no ale w końcu przyszłość jest kobietą! Zbieram się do kontrataku i po pierwsze dokończę ten remont i będzie pięknie, po drugie … co nas nie zniszczy! Go girls!

PRZEPIS NA PIECZONEGO DORSZA SKREI MARYNOWANEGO W MISO

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 1/2 szklanki sake
  • 1/2 szklanki mirinu
  • 8 łyżek białej pasty miso
  • 3 łyżki cukru
  • 4 filety po 150 g dorsza skrei
  • 1 łyżka masła klarowanego

DODATKI:

  • bok choy
  • kapusta pekińska
  • brukselka
  • czosnek
  • imbir
  • sos sojowy
  • masło
  • dymka
  • sezam

Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę: W garnuszku podgrzewamy sake z mirinem, dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Marynatę zdejmujemy z ognia, dodajemy pastę miso i studzimy. Do ostudzonej marynaty wkładamy rybę i wstawiamy do lodówki na min. całą noc.

Dorsza obsmażamy na bardzo rozgrzanym maślę po ok. 1-2 min. z każdej strony i przekłądamy na blachę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 8 min.

Podajemy z podsmażonymi na maśle sezonowymi warzywami.

Marynować poza dorszem skrei w ten sposób możemy: dorsza bałtyckiego, łososia, halibuta. Pychota!

Miso matinated skrei.
Miso matinated skrei.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *