TARTA Z KOZIM SEREM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I ZIOŁOWYM SOSEM

goat cheese tarte 1Tarta grzechu warta 🙂 Kolejna wizyta w moim ulubionym sklepie z serami zaowocowała cudną tartą, w której znajdziemy 3 różne, pyszne sery. Kruche ciasto jest wzbogacone o polski ser emilgrana – jest to twardy ser typu parmezan a w nadzieniu znajdziemy ser kozi i mozarellę. Pychota nad pychoty a do tego łatwizna, czy można chcieć coś więcej? 😉

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 80 g tartej emilgrany

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 200 g rolady z sera koziego
  • 1 jajko
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1 kulka mozarelli
  • sól
  • pieprz

SOS ZIOŁOWY:

  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • garść bazylii
  • garść mięty
  • garść natki pietruszki
  • oliwa

CIASTO: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy łyżkę zimnej wody. Forujemy kulę, owijamy ciasto w folie spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Do formy o średnicy 23 cm wykorzystałam 2/3 ciasta, pozostałą 1/3 wykleiłam małe foremki i wypełniłam tym samym farszem. Formę wykładamy ciastem, dziurkujemy widelcem i wstawiamy na kolejne 30 min. do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schłodzoną tartę podpiekamy przez około 15 minut. Jajko roztrzepujemy ze śmietanką, odrobiną soli i pieprzu. Po środku tarty układamy pomidorki koktajlowe, które obkładamy pokrojonymi w plastry serami, zalewamy jajkiem ze śmietanką i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.

Zioła wraz z oliwą i czosnkiem blendujemy na jednolity gęsty sos.

Tartę podajemy lekko przestudzoną skropioną zielonym sosem. Pyszny letni obiad;-)

tarta-z-kozim-serem

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *