TARTA Z KOZIM SEREM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I ZIO艁OWYM SOSEM

goat cheese tarte 1Tarta grzechu warta 馃檪 Kolejna wizyta w moim ulubionym sklepie z serami zaowocowa艂a cudn膮 tart膮, w kt贸rej znajdziemy 3 r贸偶ne, pyszne sery. Kruche ciasto jest wzbogacone o polski ser emilgrana – jest to twardy ser typu parmezan a w nadzieniu znajdziemy ser kozi i mozarell臋. Pychota nad pychoty a do tego 艂atwizna, czy mo偶na chcie膰 co艣 wi臋cej? 馃槈

SK艁ADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g m膮ki
  • 150 g mas艂a
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 80 g tartej emilgrany

SK艁ADNIKI NA FARSZ:

  • 200 g rolady z sera koziego
  • 1 jajko
  • 8 szt pomidork贸w koktajlowych
  • 100 g 艣mietanki krem贸wki
  • 1 kulka mozarelli
  • s贸l
  • pieprz

SOS ZIO艁OWY:

  • 1 z膮bek czosnku
  • s贸l
  • gar艣膰 bazylii
  • gar艣膰 mi臋ty
  • gar艣膰 natki pietruszki
  • oliwa

CIASTO: Wszystkie sk艂adniki ciasta zagniatamy i je艣li ciasto jest zbyt suche dodajemy 艂y偶k臋 zimnej wody. Forujemy kul臋, owijamy ciasto w folie spo偶ywcz膮 i wk艂adamy na 30 minut do lod贸wki.

Do formy o 艣rednicy 23 cm wykorzysta艂am 2/3 ciasta, pozosta艂膮 1/3 wyklei艂am ma艂e foremki i wype艂ni艂am tym samym farszem. Form臋 wyk艂adamy ciastem, dziurkujemy widelcem i wstawiamy na kolejne 30 min. do lod贸wki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, sch艂odzon膮 tart臋 podpiekamy przez oko艂o 15 minut. Jajko roztrzepujemy ze 艣mietank膮, odrobin膮 soli i pieprzu. Po 艣rodku tarty uk艂adamy pomidorki koktajlowe, kt贸re obk艂adamy pokrojonymi w plastry serami, zalewamy jajkiem ze 艣mietank膮 i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.

Zio艂a wraz z oliw膮 i czosnkiem blendujemy na jednolity g臋sty sos.

Tart臋 podajemy lekko przestudzon膮 skropion膮 zielonym sosem. Pyszny letni obiad;-)

tarta-z-kozim-serem

Ten post dost臋pny jest tak偶e w j臋zyku: angielski

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *