TORTILLE Z PASTĄ Z BOBU I JAJKIEM

D71A7108Kiedy w zeszłym tygodniu umieściłam zdjęcie kolacji na Instagramie, odzew bardo miło mnie zaskoczył i zmobilizował do umieszczenia tego super smacznego i super prostego przepisu na blogu. Gotowe tortille z różnym nadzieniem to świetny patent na wykorzystanie sezonowych składników przy niewielkim nakładzie pracy. Poniższe połączenie smaków jest rewelacyjne:-)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 małe tortille
  • 2 jaja
  • 8 szt kurek
  • 1/2 kg bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • ser cheddar

DO PODANIA:

  • rukola
  • bazylia
  • mięta
  • oliwa
  • awokado

Bóg gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, obieramy i odkładamy garść.  W blenderze miksujemy bób, oliwę, czosnek, pieprz, sól.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortille smarujemy oliwą, pastą z bobu, posypujemy tartym cheddarem i po środku robimy małe gniazdko, w które wbijamy jajo. Wokół jaja układamy bób, pocięte w plastry kurki. Pieczemy ok. 20 minut.

Podajemy z awokado,  świeżymi ziołami skropionymi oliwą.

Untitled-1

D71A7120

 

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *