Kuchnia meksykańska jest wyśmienita. Na wakacjach nie mogłam się nią przejeść, dostarczyła mi mnóstwa inspiracji, które będę przemycała na blogu:-) Taco odchudziłam zamieniając pszenne tortille na świeże liście sałaty, pozostałe dodatki to pyszne warzywa, zioła i chuda grillowana jagnięcina. Wszystkie smaki zawarte w tym daniu są bardzo intensywne i orzeźwiające, to moje ulubione smaki:-)
SKŁADNIKI NA 4 SZT:
- 1 stek z udźca jagnięcego 200 g
- świeża kolendra
- świeża mięta
- pietruszka
- 1 cebulka dymka
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 1 pomidor
- 4 liście sałaty
- cytryna
- sól
Na patelni grillowej smażymy stek do ulubionego przez nas stopnia wysmażenia i tniemy go na kawałki wielkości kęsa. Odkładamy garść świeżej kolendry, pozostałe zioła, czosnek, dymkę drobno siekamy i mieszamy z oliwą i sokiem z 1/2 cytryny, tak aby powstał gesty sos. pomidora tniemy w niewielką kostkę. Mięso i pomidora mieszamy z ziołowym sosem i nakładamy do liści sałaty, podajemy z ćwiartkami cytryny, świeżą kolendrą i pociętą w plasterki dymką.