JAGNIĘCE TACO W SAŁACIE

D71A4908

D71A4894Kuchnia meksykańska jest wyśmienita. Na wakacjach nie mogłam się nią przejeść, dostarczyła mi mnóstwa inspiracji, które będę przemycała na blogu:-) Taco odchudziłam zamieniając pszenne tortille na świeże liście sałaty, pozostałe dodatki to pyszne warzywa, zioła i chuda grillowana jagnięcina. Wszystkie smaki zawarte w tym daniu są bardzo intensywne i orzeźwiające, to moje ulubione smaki:-)

SKŁADNIKI NA 4 SZT:

  • 1 stek z udźca jagnięcego 200 g
  • świeża kolendra
  • świeża mięta
  • pietruszka
  • 1 cebulka dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 1 pomidor
  • 4 liście sałaty
  • cytryna
  • sól

Na patelni grillowej smażymy stek do ulubionego przez nas stopnia wysmażenia i tniemy go na kawałki wielkości kęsa. Odkładamy garść świeżej kolendry, pozostałe zioła, czosnek, dymkę drobno siekamy i mieszamy z oliwą i sokiem z 1/2 cytryny, tak aby powstał gesty sos. pomidora tniemy w niewielką kostkę. Mięso i pomidora mieszamy z ziołowym sosem i nakładamy do liści sałaty, podajemy z ćwiartkami cytryny, świeżą kolendrą i pociętą w plasterki dymką.

D71A4908

D71A4881

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *