MŁODY BÓB Z KLUSECZKAMI Z DOMOWEGO TWAROGU

Kluseczki serowe z młodym bobem

Bób, bobik, boberek, cudowne warzywo, które w sezonie wcina cały kraj! Z masłem, z solą, w potrawkach, jako pasta na kanapki i w formie przystawki w piwie z boczkiem, zawsze się obroni. Ja uwielbiam! Najbardziej oczywiście ten najmłodszy, malutki, łuskany ze strączków, zjadany ze skórką – mega pycha! A kluseczki… to inna historia, ale koniecznie je zróbcie, są super! Coś pomiędzy włoskimi gnudi, a naszymi leniwymi. Ciasto jest luźne i trzeba je delikatnie nakładać na wrzątek, zróbcie je malutką łyżką, bo w trakcie gotowania urosną. Z samym masłem też będą pyszne, ale bób zrobi z nich danie wyścigowe. Pomieszanie z poplątaniem podsypane kurkumą 🙂 Smacznego!

PRZEPIS NA MŁODY BÓB Z KLUSECZKAMI Z DOMOWEGO TWAROGU

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 300 g białego tłustego sera, lub domowego twarożku
  • 150 g parmezanu
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • szczytpta soli
  • 1 łyżka kurkumy

DO PODANIA:

  • młody bób
  • 2-3 łyżki masła
  • świeżo tarty pieprz
  • skórka otarta z cytryny
  • kwiaty koperku/świeże zioła
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Z TEFAL CUSINE COMPANION: Zakładamy mieszadło i wkładamy do misy robota wszystkie składniki ciasta prócz maki. Wyrabiamy na prędkości 5 przez około minutę. Dodajemy powoli mąkę, kontrolując konsytsencję, tak aby ciasto było luźniejsze od ciasta na kluski leniwe, ale na tyle zwarte, aby można było nakładać je łyżką. W garnku gotujemy wodę, solimy i małą łyżeczką nakładamy kluseczki. Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię i odcedzamy.

Bób blanszujemy przez minutę we wrzątku. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy czosnek, bób i smażymy 2 minutki, aż ziarenki delikatnie zaczną pękać. Na patelnię dodajemy kluseczki, podgrzewamy i podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, ziołami i skórką z cytryny.

TRADYCYJNIE:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy w dużej misce, aż ciasto stanie się gładkie. To nie jest typowe ciasto na kluski/kopytka powinno mieć konsystencję bardziej zwartą od ciasta naleśnikowego ale luźniejszą od np. ciasta na leniwe. Do jego wyrabiania najlepiej użyć robota kuchennego, właśnie ze względu na konsystencję.

W garnku gotujemy wodę, solimy i małą łyżeczką nakładamy kluseczki. Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię i odcedzamy.

Bób blanszujemy przez minutę we wrzątku. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy czosnek, bób i smażymy 2 minutki, aż ziarenki delikatnie zaczną pękać. Na patelnię dodajemy kluseczki, podgrzewamy i podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, ziołami i skórką z cytryny.

Młody bób
Młody bób

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *