PIECZONA MOZZARELLA W POMIDORACH

Baked mozarella
Baked mozarella

W sezonie jemy sezonowo, do przesady…  pomidory ostatnio goszczą u mnie w każdym posiłku od świtu do nocy. Te najmniejsze, najsłodsze noszę po kieszeniach jak cukierki i podjadam w ciągu dnia. Robię zupy kremy, sałatki w stylu: pomidor w pomidorze i zapiekam je z dziesiątkach wariacji. Chyba nigdy mi się nie znudzą :-) Najcudowniejsze są oczywiście te z własnej hodowli, od 3 lat mam to szczęście, że mam te kilka garści bez oprysków i chemii. Patrząc jednak ile pracy trzeba włożyć w hodowle bez chemii nie chcę myśleć o tym co jemy na codzień. W zasadzie dziwne, że nie świecimy fluorescencyjnymi kolorami. W tym sezonie muszę jeszcze spróbować zakisić pomidory. To wschodni przysmak, który o dziwo mimo naszej miłości do kiszonek nie jest u nas popularny. Ruszam do szklarni i polecam Wam zatopić się w tym sezonie w pomidorach, z fantazją i szaleństwem, w końcu raz się żyje 😉

PRZEPIS NA PIECZONĄ MOZARELLĘ W POMIDORACH

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 kulka mozarelli
  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 fileciki anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka masła
  • świeża bazylia

DO PODANIA:

  • grzanki
  • zioła
  • pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory tniemy w kostkę. Na maśle podsmażamy drobno pociętą cebulę, czosnek i fileciki aż zaczną się rozpadać. Dodajemy pomidory i kapary, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy aż sos zmniejszy objętość o połowę. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ok. 1/2 sosu, na środek kładziemy mozarellę i wykładamy pozostały sos. Zapiekamy przez ok. 15 min w 180 stopniach. Podajemy gorące z grzankami, skropione oliwą, świeżą bazylią. Pycha!

Pieczona mozarella
Pieczona mozarella

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *