PYSZNA KOKOSOWA ZUPA Z MULAMI

4Niestety zdjęcia nie oddadzą fantastycznego aromatu i smaku tej pysznej zupy. Słodko – pikantną nutę zawdzięcza połączeniu mleka kokosowego z chilli, kolendra i anyż pachną egzotyką, a imbir i czosnek bronią nas przed zimowymi infekcjami. Jako dodatek w mojej wersji występuje jedynie mięso muli, ale można dodać makaron ryżowy, lub ryż aby była pożywniejsza.

 

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli drobno poszatkowanej
  • 1 ząbek czosnku
  • pół świeżej pokrojonej w drobne plasterki papryczki chilli
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • nasiona kolendry – ok. 8 szt.
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 150 g muszli
  • świeża kolendra do posypania

Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy aby nie przypalić, aż wszystkie dodatki zaczną intensywnie pachnieć i wlewamy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień i pozwalamy gotować się kilka chwil, aż mleczko zacznie gęstnieć. Dodajemy mięso muli i gotujemy ok. 5 minut. Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą.6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *