Przełom wakacyjnych miesięcy spędziłam podróżując po Szwecji, po wyjątkowym rejonie – Skania. To była moja pierwsza, ale zdecydowanie nie ostatnia wizyta w Szwecji. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się tak cudownych widoków, pysznej ekologicznej kuchni i przemiłych, otwartych ludzi. Zaskoczyła mnie niesamowita świadomość społeczna jeśli chodzi o ochronę środowiska. Na każdym kroku spotykamy się z segregacją śmieci, w sklepach można oddać butelki za kaucją, a na plaży nie ma ani jednego papierka. I to wszystko wynika z postawy ludzi, mieszkańców dbających o otoczenie w którym żyją i siebie nawzajem. Taką postawę na pewno powinniśmy papugować i przenieść na własne podwórko, tylko oddolnymi działaniami jesteśmy w stanie zmienić świat wokół siebie. Miasteczko Vejbystrand w którym mieszkałyśmy na wybrzeżu Skani, było malutkie i przytulne. Śliczne kolorowe domki zachwycały nas na codziennych spacerach, ale nasz był najwspanialszy 🙂
![Villa Sigrid](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1365.jpg)
![Salon](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0223.jpg)
![Domek Skåne](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/s1.jpg)
![Śniadania na tarasie](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/sniadanie.jpg)
Śniadania na naszym pięknym tarasie były jak z bajki. Lokalne sery, owoce i oczywiście bułeczki z cynamonem <3! Cały dom urządzony był w szwedzkim designie, co zaowocowało nieskończonymi zakupami u miejscowych artystów.
![Christian Svensson](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1022.jpg)
![Christian Svensson](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1021.jpg)
![Christian Svensson](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1036.jpg)
Jest to idealny pomysł na promocję lokalnych producentów. Każda rzecz w naszym domku miała miejscową twarz 🙂 Bardzo nam się to podobało i z przyjemnością odwiedzałyśmy loklanych rzemieślników. A wyczerpane po całych dniach wrażeń wieczory kończyłyśmy w blasku świec 🙂
![Lokalna zabudowa](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1185.jpg)
![Skåne](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0633.jpg)
KULINARNE SPOTY WARTE ODWIEDZENIA:
- Mölle Krukmakeri & Cafe – to nasze zdecydowanie ulubione miejsce w okolicy, kończyłyśmy tam praktycznie co wieczór na pysznym gazpacho, pizzy i lampce naturalnego wina. Przeuroczy właściciele z przyjemnością opowiadają swoją historię, podając pizzę, wyrabiając ceramikę, lub sprzedając i pięknie pakując swoje wyroby w przyrestauracyjnym sklepiku. Ceramika z Mölle przyjechała oczywiście z nami do Polski i nacieszyć się nią nie możemy. Niestety nie załapałyśmy się Casseroles Circus – festiwal wypełniony muzyką i jedzeniem, planujemy wrócić za rok i nie ruszać się stamtąd na krok przez cały festiwal 🙂
![Emma - ceramiczka i właścicielka restauracji](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0866.jpg)
![Ceramika](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0885.jpg)
![Genialna pizza](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0660.jpg)
![Bąble](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0638.jpg)
![Mölle sklep](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/m.jpg)
![Eklektyczny bar](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0640.jpg)
- Brödkultur 2.0 – gdzie nasza miłość do chleba i bułeczek wszelakich spotkała szwedzką szkołę pieczenia. To kawiarnia połączona z piekarnią oferująca bardzo szeroką gamę wypieków słodkich, wytrawnych, kanapek i kilka dań lanchowych. Wszsytko czego nie spróbowałyśmy było zachwycające. Tu też nie mogłyśmy przestać wracać i nasze śniadania zawsze wzbogacałyśmy wypiekami z Brödkultur.
![Brödkultur 2.0](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/2.jpg)
![Mały zestaw śniadaniowy i sałatka lunchowa](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/1.jpg)
![Wyroby własne](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/3.jpg)
![Bułeczki :-)](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0351.jpg)
- Horte Brygga – położona nad samym morzem restauracja, gdzie nie ma rezerwacji, ale jest krótkie menu, a co tydzień szef kuchni pracuje tylko z jednym farmerem i z jego produktów gotuje przez 5 dni a w weekend gościnnie przejmuje te same produkty zaproszony szef z innej restauracji i przygotowuje 4 daniowe menu degustacyjne. Warto odwiedzić Skanię chociażby dla tego miejsca 🙂
![Hörte Brygga](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0117-1.jpg)
![Hörte Brygga](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/81.jpg)
![Hörte Brygga](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0146.jpg)
![Hörte Brygga](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0137.jpg)
- Tomatens Hus – ekologiczna farma pomidorów z małym sklepikiem i przmeiłymi właścicielami dostarczyła nam kolorowych jak koraliki pomidorków na kilka dni. Wszystkie pyszne i bardzo różnorodne w smaku usatysfakcjonowały naszą sierpniową rządzę pomidora 🙂 Tuż obok farmy mieści się restauracja Miss Alice, gdzie zjemy pomidorowe menu, my skusiłyśmy się na tartę z suszonymi, pieczonymi i surowymi pomidorami, jak dla mnie pycha!
![Miss Alice](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0611.jpg)
![Tomaten Hus](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0549.jpg)
![Tomaten Hus](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0554.jpg)
![Tomaten Hus](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0574.jpg)
![Tomaten Hus](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0580.jpg)
- Höganäs Saluhall – najpiękniejsza hala targowa jaką widziałam. Przepiękny wystrój i organiczne produkty to nic więcej do szczęścia nam nie było trzeba. Zjadłyśmy po genialnej kanapce z krewetkami i ruszyłyśmy dalej w drogę 🙂
![Saluhallen](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0829.jpg)
![Saluhallen](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0809.jpg)
![Saluhallen](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0793.jpg)
![Saluhallen](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0783.jpg)
- Holy Smoke BBQ – pomimo, że nie jestem zatwardziałym mięsożercom, to w tym miejscu mogłabym się nawrócić. To było zdecydowanie najlepsze żebro jakie jadłam, rozpływało się w ustach i palcach, soczyste, delikatne, tłuściutkie 🙂 Mięso o dziwo sprowadzane jest ze Stanów, a właściciele odbyli długą podróż po wybranych grillach w USA, aby dojść do perfekcji. Pełen sukces:-)
![Holy BBQ](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0259.jpg)
![Holy BBQ](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0282.jpg)
![Holy BBQ](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0271.jpg)
![Holy BBQ](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0289.jpg)
![Holy BBQ](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0254.jpg)
- Bäckdalens – Urocze miejsce prowadzone rodzinnie z pyszną prostą kuchnią, malutkim sklepikiem i uroczą farmą. Można się tam spokojnie zapomnieć i zasiedzieć na dłużej 🙂
![Szklarnia](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1125.jpg)
![Ogród przy farmie](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1053.jpg)
![Farma pomidorków](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1054.jpg)
![Lunch](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1081.jpg)
![Lunch](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1105.jpg)
![Eko pomidory](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1041.jpg)
Kolejną część tygodnia spędziłyśmy w Malmo, już wkrótce zaprezentuję Wam przewodnik po tym cudnie pysznym mieście 🙂
![Kwiaciarnia](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0462.jpg)
![Wakacyjna praca :-)](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0235.jpg)
![W Skani każdy ma konia!](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0242.jpg)
![Drewniane przebieralnie](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0529.jpg)
![Port Mölle](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A0676.jpg)
![Wybrzeże Bałtyku](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1275.jpg)
![Wybrzeże Bałtyku](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1245.jpg)
![Wybrzeże Bałtyku](https://daretocook.pl/wp-content/uploads/2018/08/71A1168.jpg)
Przepiękna i klimatyczna, bardzo podoba mi się podejście do rzemiosła, zdjęcia obłędne 🙂
Dziękuję, Szwecja mnie zauroczyła, już w sobotę tam wracam:-)