JESIENNA SAŁATKA Z MAŚLANĄ KUKURYDZĄ I JABŁKAMI

Kukurydza
Kukurydza

Jesień wstrzeliła się we wrzesień bezczelnie i błyskawicznie. Zmarznięta wypijam litry naparów i coraz mocniej doprawiam jedzenie. Kiedy Water&Wine zapowiedziało kukurydziane ostatki pobiegłam na rynek po piękne złote kolby, bo to warzywo wyjątkowo w tym roku złapało mnie za serce. Tym razem kukurydza wylądowała w misce z jabłkami z domowego sadu, octem z małej manufaktury i oliwą z Grecji. Po takiej sałatce wracają siły witalne i żyć i rozrabiać znowu się chce. A Wy jakie macie jesienne przeboje w kuchni?

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 2 kolby kukurydzy
  • garść pestek słonecznika
  • 1 łyżka masła
  • garść orzechów – ulubionych
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jabłka
  • 30 ml octu jabłkowego żywego
  • 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól czosnkowa, lub wędzona – ja użyłam soli z czosnkiem niedźwiedzim
  • bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Kukurydzę gotujemy w osolonej wodze, aż ziarna będą miękkie ok. 20 min. Ziarna ścinamy nożem z kolby i podsmażamy na maśle. Do kukurydzy dodajemy posiekaną chilli, orzechy i ziarna słonecznika. Smażymy ok. 5 min i dodajemy posiekaną pietruszkę na ok. 30 sekund. Ocet jabłkowy mieszamy z oliwą. Do miseczki wykładamy smażobe ziarna, pokrojone w księżyce jabłka i bazylię, dodajemy dressing i doprawiamy solą. Pycha!

Sałatka z kukurydzy
Sałatka z kukurydzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *