ŚWIĄTECZNE PRALINKI OWSIANO – CZEKOLADOWE

IMG_8145

IMG_8116Tradycyjne szwedzkie świąteczne kulki czekoladowe obtaczane są w wiórkach kokosowych, z dodatkiem płatków owsianych i mocnej kawy. Kuleczki są bardzo popularnym skandynawskim deserem. Po niewielkich zmianach szwedzkie chokladbollar zamieniły się w wykwintne trufle. Jeśli chcemy je robić z dziećmi, zamiast kawy proponuję użyć syrop owocowy, lub sok ze świeżych pomarańczy.

SKŁADNIKI:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • łyżka mocnej kawy
  • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady starta na tarce
  • opcjonalnie możemy dodać 1 łyżeczkę likieru migdałowego, czekoladowego, lub  kawowego

Płatki owsiane blendujemy dosłownie sekundę, tylko aby pojedyncze płatki były drobniejsze. Mikserem łączymy masło, cukier, kakao, cukier waniliowy, kawę i likier w jednolitą masę. Z czekoladowej masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy w startej czekoladzie. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężały. W zamkniętym pojemniku w lodówce możemy trzymać je około tygodnia.

IMG_8217

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *