Tradycyjne szwedzkie świąteczne kulki czekoladowe obtaczane są w wiórkach kokosowych, z dodatkiem płatków owsianych i mocnej kawy. Kuleczki są bardzo popularnym skandynawskim deserem. Po niewielkich zmianach szwedzkie chokladbollar zamieniły się w wykwintne trufle. Jeśli chcemy je robić z dziećmi, zamiast kawy proponuję użyć syrop owocowy, lub sok ze świeżych pomarańczy.
SKŁADNIKI:
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- łyżka mocnej kawy
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady starta na tarce
- opcjonalnie możemy dodać 1 łyżeczkę likieru migdałowego, czekoladowego, lub kawowego
Płatki owsiane blendujemy dosłownie sekundę, tylko aby pojedyncze płatki były drobniejsze. Mikserem łączymy masło, cukier, kakao, cukier waniliowy, kawę i likier w jednolitą masę. Z czekoladowej masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy w startej czekoladzie. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężały. W zamkniętym pojemniku w lodówce możemy trzymać je około tygodnia.
porywam kuleczkę! albo i dwie! 🙂