KISIEL ŻURAWINOWY

IMG_7837

IMG_7831Pyszny, rubinowy kisiel żurawinowy! Kocham domowe desery: kisiel, budyń, galaretka to słodycze, którymi umilała mi popołudnia moja Babcia.  Leżąc z anginą przed świętami nie jest mi za wesoło, dlatego na osłodę i na zdrowie ugotowałam sobie po raz kolejny kisiel. Od razu lepiej….:-)

SKŁADNIKI:

  •  ćwierć kilo żurawiny
  •  szklanka cukru
  •  litr wody
  •  60 g. mąki ziemniaczanej
  •  żurawina w cukrze

Żurawinę gotujemy dopóki owoce nie zaczną się rozpadać. Wywar blendujemy i jeśli drobniutkie pestki żurawinowe będą nam przeszkadzać przecieramy przez sito. Do żurawiny dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i powoli dodajemy ją do żurawiny, cały czas dokładnie mieszając, aby nie powstały grudy. Podajemy ciepły z owocami żurawiny w cukrze. Rewelacja!

IMG_7837

 

IMG_7848

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *