TORT ŻURAWINOWY

IMG_7568Po świątecznych pysznych makowcach i sernikach, proponuję lekki, kwaskowy torcik żurawinowy. Bardzo łatwy w wykonaniu będzie się pięknie prezentował na sylwestrowej  kolacji.

MUS:

  • 0,5 kg mrożonej żurawiny
  •  pół szklanki cukru pudru
  •  opakowanie cukru waniliowego
  •  0,5 l śmietanki 36%
  •  2 łyżki żelatyny

BISZKOPT:

  •  3 duże jajka
  •  2 łyżki cukru
  •  1/3 szklanki mąki pszennej
  •  czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  •  kieliszek cherry

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąki przesiewamy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli cukier, ubijając na sztywną błyszczącą masę. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy mikserem. Mąkę dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy i obkrawamy biszkopt, aby otrzymać ładny cienki blat.

W garnuszku podgrzewamy żurawinę z cukrem, aż owoce zaczną się rozpadać. Blendujemy na gładką masę i przecieramy przez sito. Żurawinowy mus studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno.
Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Mus żurawinowy mieszamy ze śmietanką i żelatyną.

Biszkoptowy blat wkładamy do tortownicy i nasączamy cherry. Biszkopt zalewamy musem żurawinowym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej an całą noc. Ozdabiamy żurawiną w cukrze.

IMG_7458

IMG_7522

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *