Pyszna alternatywa dla wiosennych sałatek, błyskawiczne w wykonaniu rolki z papieru ryżowego pełne surowych warzyw z dodatkiem krewetek, lub ryby. W wersji wegetariańskiej zamiast owoców morza możemy dodać makaron ryżowy. Naleśniczki stały się ostatnio moim ulubionym dietetycznym daniem. Pełne wiosennych smaków, różnych struktur a co najważniejsze pyszne. Polecam spróbować naleśniki z dodatkiem z twarożku, był to dla mnie bardzo zaskakujący eksperyment, 🙂
SKŁADNIKI NA 4 SZT:
- 4 szt. papieru ryżowego
- 12 szt krewetek
- łyżka ostrej przyprawy w płynie ja użyłam Frank’s Red Hot – opcjonalnie
- 6 szt szparagów przekrojonych na pół
- kolendra
- 3 rzodkiewki pokrojone w cieniutkie plasterki
- twarożek z ziołami – twarożek wymieszany z drobno pokrojoną natką kolendry, mięty, lub innych świeżych ziół – opcjonalnie
SOS:
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- łyżka wody
- łyżeczka octu ryżowego
- 1/3 łyżeczki sambal oelek
- szczypta cukru
Przygotowujemy stanowisko do pracy:-) Na blacie kuchennym rozkładamy czystą ściereczkę, na której będziemy zwijać naleśniki. Przygotowujemy miskę z zimną wodą. Osuszone, obrane krewetki smażymy z ostrą pastą na patelni przez ok. 3 minuty. Papier ryżowy moczymy w wodzie przez ok. 5 sekund i rozkładamy na ściereczce. Na wysokości 1/3 arkusza papieru układamy krewetki, szparagi, kolendrę i opcjonalnie twarożek. Boki papieru ryżowego składamy do środka, dół zawijamy na farsz i zwijamy ciasno rolkę.
Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i podajemy w małej miseczce. Zwinięte rolki przekrawamy na połówki i podajemy z sosem. Pycha!
Bardzo fajny pomysł.
Dziękuję:-)