WIOSENNE NALEŚNIKI W PAPIERZE RYŻOWYM ZE SZPARAGAMI I KREWETKAMI

D71A4426

D71A4464Pyszna alternatywa dla wiosennych sałatek, błyskawiczne w wykonaniu  rolki z papieru ryżowego pełne surowych warzyw z  dodatkiem krewetek, lub ryby. W wersji wegetariańskiej zamiast owoców morza możemy dodać makaron ryżowy. Naleśniczki stały się ostatnio moim ulubionym dietetycznym daniem. Pełne wiosennych smaków, różnych struktur a co najważniejsze pyszne. Polecam spróbować naleśniki z dodatkiem z twarożku, był to dla mnie bardzo zaskakujący eksperyment, :-)

SKŁADNIKI NA 4 SZT:

  • 4 szt. papieru ryżowego
  • 12 szt krewetek
  • łyżka ostrej przyprawy w płynie ja użyłam Frank’s Red Hot – opcjonalnie
  • 6 szt szparagów przekrojonych na pół
  • kolendra
  • 3 rzodkiewki pokrojone w cieniutkie plasterki
  • twarożek z ziołami – twarożek wymieszany z drobno pokrojoną natką kolendry, mięty, lub innych świeżych ziół – opcjonalnie

SOS:

  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • łyżka wody
  • łyżeczka octu ryżowego
  • 1/3 łyżeczki sambal oelek
  • szczypta cukru

Przygotowujemy stanowisko do pracy:-) Na blacie kuchennym rozkładamy czystą ściereczkę, na której będziemy zwijać naleśniki. Przygotowujemy miskę z zimną wodą. Osuszone, obrane krewetki smażymy z ostrą pastą na patelni przez ok. 3 minuty. Papier ryżowy moczymy w wodzie przez ok. 5 sekund i rozkładamy na ściereczce. Na wysokości 1/3 arkusza papieru układamy krewetki, szparagi, kolendrę i opcjonalnie twarożek. Boki papieru ryżowego składamy do środka, dół  zawijamy na farsz i zwijamy ciasno rolkę.

Untitled-1

Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i podajemy w małej miseczce. Zwinięte rolki przekrawamy na połówki i podajemy z sosem. Pycha!

D71A4465

Szparagi

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *