ŚLEDZIE Z PANCETTĄ FASZEROWANE PESTO Z PIETRUSZKI

IMG_3896

IMG_3872Bardzo lubię świeże śledzie. Najbardziej w wersji klasycznej, z patelni. Najczęściej jadam je w domu, bo pomimo ceny, dostępności i niezaprzeczalnych walorów smakowych bardzo rzadko spotyka się je w restauracjach. Poniższe śledzie są  wyśmienite, nafaszerowane smakiem, podane z nowalijkami… idealny wiosenny obiad.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 4 filety ze śledzi
  • 4 plastry pancetty
  • 4 rzodkiewki
  • oliwa
  • świeży pieprz
  • kiełki
  • cytryna

FARSZ:

  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sól
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni

Filety dokładnie myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. W blenderze miksujemy wszystkie składniki farszu na jednolitą masę. Na 4 płaty śledzia nakładamy farsz, przykrywamy pozostałymi płatami i oplatamy pancetta. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Rzodkiewki tniemy na plasterki skrapiamy oliwą, cytryną i doprawimy solą i pieprzem. Upieczone śledzie podajemy skropione cytryną z  rzodkiewkami i świeżymi kiełkami.

IMG_3874

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *