BURACZANE PIEROŻKI Z FARSZEM Z FASOLI WRZAWSKIEJ,WĘDZONYM ŚLIWKOWYM SOSEM I PUDREM Z PORA

D71A9056bb

D71A9047

Rozpoczął się właśnie kolejny etap konkursu. Eksperci magazynu Usta ponownie wyróżnili mój przepis 🙂 Na pierożki możecie glosować tu, za każdy głos będę ogromnie wdzięczną 🙂  A to danie koniecznie zróbcie w domu, ciasto jest mięciutkie i sprężyste, a dzięki dodatkowi buraków prezentacja jest obłędna 😉 Smacznego!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 1 łyżka masła
  • 1 ,5 szklanki mąki
  • 1/2 słoika tartych buraków z folwarku w Wąsowie
  • 1/3 szklanki wrzątku

FARSZ:

  • 300 g ugotowanej fasoli Wrzawskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kabanosy wiejskie Mróz
  • sól
  • olej rydzowy

SOS:

  • 4 wędzone śliwki ‘Suska Sechlońska”
  • łyżka miodu spadziowego
  • 3/4 szklanki wina
  • łyżeczka sosu worcestershire
  • odciśnięte buraczki

PUDER Z PORA:

  • 1 por

MARYNOWANE CEBULKI:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka miodu spadziowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • kilka gałązek tymianku
  • łyżka oleju rydzowego

CIASTO: Do dzieży przesiewamy mąkę. Buraczki kładziemy na sicie, przelewamy wrzątkiem i odciskamy do uzyskania jaknajwiększej 3/4 szklanki soku z odrobiną pulpy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy sok buraczany i podgrzewamy. Gorący płyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto.Ciasto owijamy w ściereczkę i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia.

FARSZ: na oleju podsmażamy drobniutko pokrojoną cebulę, kabanosa ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Ugotowaną fasolę blendujemy z łyżką wody spod gotowania i czosnkiem, gładką masę mieszamy z cebulką i kabanosem.

MARYNATA: cebule przekrawamy na pół i dzielimy na cząstki przelewamy wrzątkiem. Sparzone, odsączone segmenty cebulek wkładamy do słoika i zalewamy marynatą. Odstawiamy na min. 3 godziny max 4 dni.

SOS: W rondelku podgrzewamy wino z suską sechlońską, aż zmięknie i zacznie pięknie pachnieć wędzeniem. Do wina dodajemy pozostałe składniki sosu, podgrzewamy, studzimy i blendujemy.

PUDER:

Pora myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż i suszymy w piekarniku. Wysuszone na chrupko segmenty ucieramy w moździerzu i przesiewamy przez sito.

Ciasto wałkujemy cieniutko, nadziewamy farszem, wycinamy ulubiony kształt i gotujemy w osolonej wodzie.

Pierożki podajemy na talerzu opruszonym pudrem porowym, skropione olejem rydzowym z marynowanymi cebulkami i wędzonym sosem. Buraczana poezja!

D71A9153aaa

D71A9156

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *