KONFITURA TRUSKAWKOWA Z BAZYLIĄ I PIEPRZEM

konfituraRzadko robię przetwory owocowe, ale w tym roku mam wyjątkowe poczucie, że nie najadłam się truskawek i przed ich końcem próbuję nadrobić zaległości i zamknąć choć trochę czerwonego szczęścia w słoikach.

SKŁADNIKI:

  • 2 kg truskawek
  • od 0,7 kg do 1,4 kg cukru – czym więcej cukru tym gęstsza konfitura
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • kilka ziaren czarnego, lub czerwonego pieprzu
  • sok z 1/2 cytryny – na 0,5 kg cukru

Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. W garnku o grubym dnie z cukru robimy karmel i dodajemy sok z cytryny. Do garnka wsypujemy ok. 1,5 kg truskawek zagotowujemy i zmniejszamy ogień na minimum. Gotujemy przez ok. godzinę aż truskawki się rozpadną. Odstawimy do ostygnięcia na noc. Następnego dnia zagotowujmy ponownie masę truskawkową i zdejmujmy pianę. Dodajmy pieprz, posiekaną bazylię i pozostałe truskawki. Całość ponownie zagotowujmy i gotujemy ok. 10 minut. Konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i albo zjadamy w ciągu kilku dni, albo pasteryzujmy słoiki piekąc je zamknięte w ok. 100 stopniach przez godzinę. Po wystygnięciu konfitura zgęstnieje, w świeżo przygotowanej nie czuć ani pieprzu, ani bazylii dopiero po kilku dniach przyprawy są bardzo wyraziście wyczuwalne.

konfitura truskawkowa

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *