SZPARAGI W MAŚLE MISO Z JAJKIEM W KOSZULCE

D71A4161

D71A4131Po raz kolejny sięgam po przepis Davida Chanaga, który jest absolutnie niezawodny i cudowny. Szparagi w miso są pyszne a  jajko w koszulce to kropka na „i” dopełniająca całe danie. Jedzmy miso, jedzmy szparagi, jest pysznie i zdrowo:-)

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 10 szparagów
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki jasnej pasty miso
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 jajka
  • natka pietruszki

Miękkie masło mieszamy z pastą miso na jednolitą masę. Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zrogowaciałe końcówki.  Do miseczki wbijamy jajko. W wysokim garnku zagotowujemy wodę, zmniejszamy ogień i wlewamy delikatnie jajko z miseczki, gotujemy ok. 2 minuty. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i odcinamy ewentualne nieładne brzegi. Na patelni rozpuszczamy 5 łyżek masła miso i podsmażamy szparagi. Nie smażymy szparagów zbyt długo, mają zachować jędrność i sprężystość. Na małej patelni podgrzewamy pozostałe masło miso i dodajemy ocet ryżowy. Na talerz wykładamy sos miso, szparagi i jajko. Posypujemy natką pietruszki i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

D71A4130

 

 Szparagi

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *