Weekend spędziłam w pięknych okolicznościach przyrody, ciesząc się pierwszymi promieniami słońca w nadmorskim kurorcie. Słońce rozbudziło we mnie nadzieję na szybką wiosnę, ale niestety… smutna prawda i jeszcze smutniejsza aura postawiły mnie do pionu. Od tygodnia każda prognoza pogody straszy mnie powrotem srogiej zimy. A zimna boję się bardziej niż wody święconej. Oczywiście ukojenia szukam w jedzeniu, rozgrzewającym, otulającym i wzmacniającym. To śniadanie nie dość, że robi się 5 minut, jest piękne to jeszcze ultra zdrowe. Owsiankę słodzę dojrzałym bananem i podaję z granolą. W tak prostych daniach najważniejsza jest jakość produktów jakich użyjemy, dlatego wyszukajmy jaknajlepszego masła orzechowego i mleka roślinnego, w niech czasem kryje się cała tablica mendelejewa. A jutro w mojej misce szczęścia kakao zastąpię matchą, ach te zimowe szaleństwa 🙂
PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ OWSIANKĄ Z DOMOWĄ GRANOLĄ
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 400 ml mleka migdałowe
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki kaszy manny
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 banan
- 1 łyżka masła naturalnego orzechowego
- granola
PRZYGOTOWANIE :
W garnuszku podgrzewamy mleko migdałowe z płatkami owsianymi ok.5 min, dodajemy kaszę mannę, kakao i dokładnie mieszamy. Do owsianki dodajemy masło orzechowe i banana, którego rozdrabniamy widelcem. Gotowe! Podajemy z domową granolą, pycha!