PIECZONA PERLICZKA NA FENKULE Z KRUSZONKĄ Z ANCHOVIS

4

perliczkaPerliczka jest dość małym ptaszkiem o chudym mięsie, wyśmienicie nadaje się zarówno na rosół jak i do pieczenia. Nie obkładałam jej słoniną, ani boczkiem, zabezpieczyłam mięso przed wysuszeniem zostawiając ją na noc w mieszance wody z solą, a następnie faszerując mieszanką masła z ziołami. Podczas pieczenia co jakiś czas musimy podlewać ją wytopionym masłem, a 20 minut przed końcem pieczenia nakładamy na skórkę mieszankę anchovies z bułką tartą. Mięso przenika niesamowitymi aromatami cytryn, kopru i anchovies. Idealny niedzielny obiad.

SKŁADNIKI:

  • 1 perliczka
  • 2 cytryny
  • 1/2 kostki masła
  • pęczek koperku
  • skórka starta z 1 całej cytryny
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 6 filecików anchovies
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki soli
  • woda – tak aby zakryła całą perliczkę
  • 1 główka czosnku
  • 1 główka oliwy

Perliczkę zostawiamy na noc w mieszance wody z solą – dzięki temu mięso będzie soczyste. Po wyjęciu z solanki, papierowym ręcznikiem osuszamy mięso ptaka i pod zluzowaną skórę wkładamy masło wymieszane z pociętym koperkiem i otartą skórką z cytryny, resztką tej mieszanki smarujemy skórą na zewnątrz. W brytfance układamy pocięty w ćwiartki koper włoski, połowę cytryny (drugą połówką nadziewamy perliczkę) i przeciętą na pół główkę czosnku. Na warzywach układamy perliczkę i polewamy warzywa oliwą. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni góra-dół, następnie smarujemy mięso mieszanką pociętych filecików anchovies wymieszanych z bułką tartą, zmniejszamy temp. do 160 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut, pamiętajmy o polewaniu perliczki wytopionym masłem. Jeśli skórka jest za mało zarumieniona włączamy tylko górna grzałkę z termo obiegiem na dodatkowe 10 minut. Polecam ten przepis, super smak, supr aromat, duża frajda!

perla

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *