PEPPARKAKOR ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

IMG_7986

IMG_8005Przepis na szwedzkie pierniczki znalazłam na blogu White Plate. Liska zaadaptowała przepis z bloga Delicious Days, ja wprowadziłam kilka drobnych zmian i tak powstały moje, pyszne, korzenne pierniczki. Ciasto możemy zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Po rozwałkowaniu pierniczki potrzebują ok. 6 minut w piekarniku, trzeba bacznie im się przyglądać – błyskawicznie ciemnieją – aby ich nie spalić. Są chrupiące , korzenne, pachnie nimi cały dom i co gorsza nie można przestać ich jeść:-)

SKŁADNIKI NA OK. 40 CIASTECZEK:

  • 70 g miodu
  • 60 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników

Miód podgrzewamy z masłem i brązowym cukrem, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Miodową masę odstawiamy do ostygnięcia – jest pyszna:-) Do misy przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe suche składniki. Ostudzoną masę dodajemy wraz z jajkiem do suchych składników i zagniatamy. Ciasto  najlepiej zagniatać mikserem – masa jest bardzo klejąca – podsypując delikatnie mąką, dłońmi również uda nam się ją zagnieść. Gotowe ciasto chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce – ja zostawiłam je na całą noc. Ciasto tniemy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy. Foremkami wycinamy dowolne kształty i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 6 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta, im cieńsze tym krótszy. Pierniczki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, ozdabiamy lukrem, lub zostawiamy „czyste”. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

U

LUKIER:

  • białko z 2 jaj
  • 150 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytrynu

Białka najlepiej przygotowujemy noc wcześniej i wstawiamy do lodówki. Za pomocą miksera mieszamy – nie ubijamy, cukier z białkami. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i miksujemy 10-15 minut, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Do lukru możemy dodać barwniki sztuczne, lub naturalne, ja lubię pierniczki ozdobione klasycznym, białym lukrem.

IMG_7986

IMG_7994

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *