PIEROŻKI WONTON W DOMOWYM SOSIE CHILI

Wontons

Pomimo pierogowych świąt nie zniechęciłam się do lepienia. Szczególnie, że w tym wypadku idziemy na skróty i używamy gotowego ciasta. W moim azjatyckim styczniu zamiast grzybami ciasto faszeruję krewetkami, a zamiast okrasy z masła jest domowy bardzo pikantny olej chili. W pół godzinki mamy rewelacyjny obiad! W ten deszczowy wtorek, polecam nie żałować oleju chili, pobudza zmysły!

SKŁADNIKI:

  • 30 szt płatków ciasta wonton
  • 250 g surowych krewetek
  • 2 szalotki
  • szklanka posiekanej kapusty
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka mirinu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łeżeczka oleju sezamowego

SOS CHILI:

  • 1/2 szklanki oleju chili z tego przepisu
  • 1 czubata łyżka chrupiącego chili w oleju sojowym  z tofu i fistaszkami Gao Lan Ma
  • 2 szalotki

DODATKI:

  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE :

W rondelku podgrzewamy domowy olej chili i dodajemy posiekaną szalotkę, prażymy, aż szalotka delikatnie zbrązowieje. Zdejmujemy olej z ognia i dodajemy prażone chili z tofu i fistaszkami. Mieszamy i studzimy.

Wszystkie składniki farszu miksujemy. Rozkładamy płatki ciasta i na środek nakładamy łyżeczkę farszu. Sklejamy pierożki: smarujemy 2 brzegi wodą, składamy po przekątnej na poł i sklejamy. Po środku sklejonego trójkąta robimy delikatne wgłębienie i sklejamy rogi powstałego trójkata.

W garnku zagotowujemy wodę dodajemy imbir i czosnek i gotujemy pierożki. Pierożki muszą wypłynąć na powierzchnię i gotować się około minuty. Podajemy polane gorącym olejem chili! Pycha!!!!

Wonton
Wonton

 

Pierożki wonton

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *