TARTA Z KREMEM CYTRUSOWYM I BEZĄ

Lemon curd

Kiedy dostaniesz skrzynkę sycylijskich cytrusów, nie rób z nich lemoniady, zrób tę pyszną tartę i schrup ją jak życie – ze smakiem 🙂 Tarta cytrynowa to klasyk, ale dodatek gorzko – słodkiego grejpfruta całkowicie ją odmienia. Staje się nieperzywidywalna i nieoczywista. Zimowa dziewczyna w żółtej sukience 🙂  Zabierz ją na przdnówkowy piknik, niech stopi śniegi!

SKŁADNIKI:

KREM CYTRUSOWY:

  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 grejpfruta
  • sok z ok. 4-5 cytryn
  • skórka otarta z cytryny i pomarańczy
  • 1/3 szkalnki cukru trzcinowego
  • 70 ml wody
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 100 g masła
  • 50 g mąki ziemniaczanej

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • odrobina zimnej wody

BEZA:

  • 3 białka
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki zeimniaczanej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy soki owocowe i otartą skórkę z cytrusów. Następnie dodajemy mąkę i dokłądnie mieszamy, tak aby rozpuścić wszystkie grudki. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło, ponownie dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły i na koniec idą jaja. Powoli i dokładnie łączymy masę cytrusową z jajami aż całość ładnie zgęstnieje. Odstawiamy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, orzechy i zimne masło robiąc coś w rodzaju kruszonki. Nastęonie dodajemy żółtko, odrobinę zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w ściereczkę i wstawiamy na 40 min do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykładamy nim posmarowaną masłem formę do tarty i wstawiamy ponownie na pół godziny do lodówki.

W misie miksera umieszczamy białka i zaczynamy je ubijać dodając powoli cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubita piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy. Pieczemy ciasto 20 min, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy spód kolejne 15 min. Na spód wykładamy masę cytrusową i pianę. Ciasto wstawiamy do angrzanego peikarnika na ok. 20-25 min, aż beza lekko zbrązowieje. Upieczone ciacho zostawiamy do cąłkowitego ostygniecia, aby masa ładnie sie ścieła. Pycha!

D71A9994-—-1

Tarta grzechu warta
Tarta grzechu warta

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *