MUS RABARBAROWY Z MIODEM I IMBIREM

Mus rabarbarowy
Mus rabarbarowy

Wiosna niejedno ma imię, zasypuję Was ostatnio przepisami na szparagi, ale na rynku dostaję oczopląsu. Pomimo parszywej pogody kupimy już botwinkę, rabarbar, młode ziemniaczki. W permenentnej pogoni za czasem, rabarbar przetwarzam i trzymam w lodóce w postaci pysznego musu, który oczywiście można zjeść łyżeczką, ale  można też  dodawać go do śniadaniowych wariacji, piec z nim ciasta, czy na jego bazie robić pyszne lemoniady. Ja znikam sadzić pomidory, a Wam życzę cudownego wolnego dnia :-)

PRZEPIS NA MUS RABARBAROWY Z MIODEM I IMBIREM

MUS:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE :

Rabarbar myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja wykorzystałam Tefal Cuisine Companion do jego zrobienia, co wymagało jedynie dodanie wszystkich składników do misy i miksowania w temperaturze 100 stopni przez 10 minut, na prędkości 8.

Jeśli nie mamy sprytnego urządzenia w rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy rabarbar i prażymy aż rabarbar zmięknie i puści soki, dodajemy imbir i blendujemy. Zależy nam na gładkim musie bez włókien, dlatego możemy przetrzeć go przez sito.

Mus przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce 2-3 dni, lub zjadamy natychmiast.

Pudding rabarbarowy
Pudding rabarbarowy

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *