HARIRA – ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DAKTYLAMI

Harira
Harira

Nowy rok przywitałam z gilem do pasa, temperaturą i… jeżdżeniem palcem po mapie. 2017 był dla mnie bardzo pracowity i wymagający. Z natury jestem raczej hedonistą niż pracoholikiem, więc postanowiłam szybciutko zaplanować kilka wyjazdów dla spokoju ducha :-)  W tym roku zdecydowanie ciągnie mnie na wschód. Bliny, pielmieni, śledziki! Chcę zajadać się zupami, czytać bukwy i podziwiać dziewiczą przyrodę. Na razie to wszystko życzenia i marzenia spod kołdry, ale spod nowej kołdry. Przełom roku przywitałam w nowym lokum i jest cudownie. Przede mną jeszcze mnóstwo pracy, ale jest szczęście. I tego szczęścia Wam i sobie życzę w tym nowym roku <3

SKŁADNIKI:

  • 4 szalotki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 daktyli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pęczek kolendry
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • 300 g kiełbasek jagnięcych

PRZYGOTOWANIE :

Tefal Cuisine Companion: Kiełbaski jagnięce wyjmujemy z flaka i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do misy zakładamy ostrze i dodajemy: olej, czosnek, szalotki, cynamon, daktyle, imbir, kolendrę, paprykę, kumin, łodyżki kolendry. Nastawiamy temp. na 100 st., prędkość na 2,  czas na 5 min. Dodajemy passatę, wodę i pulsacyjnie blendujemy wszystkie warzywa i przyprawy. Zmieniamy ostrze tnące na plastikowe mieszadło, dodajemy soczewicę, ciecierzycę, kiełbaski jagnięce i nastawiamy czas na 30 min, temp. na 100 st i mieszanie na 2.  Zupę doprawiamy solą i podajemy ze świeżą kolendrą. Pycha!

METODA TRADYCYJNA: Kiełbaski jagnięce wyjmujemy z flaka i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do garnka dodajemy olej i drobno pocięty czosnek, szalotki, cynamon, daktyle, imbir, kolendrę, paprykę, kumin, łodyżki kolendry. Wszytsko delikatnie podsmażamy przez ok. 3 min. Dodajemy passatę, wodę i pulsacyjnie blendujemy wszystkie warzywa i przyprawy. Do zupy dodajemy soczewicę, ciecierzycę, kiełbaski jagnięce i gotujemy 30 min.  Zupę doprawiamy solą i podajemy ze świeżą kolendrą. Pycha!

Marokańska zupa
Marokańska zupa

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *