FASOLKA SZPARAGOWA I SPÓŁKA W SOSIE Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH

Fasolka w maśle orzechowym
Fasolka w maśle orzechowym

Nigdy nie byłam specjalną fanką gotowania na parze. Kojarzyło mi się to albo z przykrymi dolegliwościami żołądkowymi, albo z dietami odchudzającymi. Generalnie nigdy z niczym miłym. Jak się okazało do pewnych rzeczy człowiek musi dorosnąć i tak właśnie dorosłam go gotowania na parze. Nie ukrywam, że całą robotę zrobiły pierwsze ziemniaczki na parze no i posżło jak z górki. Teraz na parę idzie wszystko co przytargam z rynku. Fakt, że z Tefal Cuisine Companion, robi się to praktycznie sam wiele ułatwia. Warzywa wędrują na sitko, wciskam jeden guzik i wracam na obiad jak Cuisine Companion mnie zawoła :-) Życie jak w Madrycie proszę Państwa, a do tego jako bonus wskakuje domowe masło orzechowe…przepycha:-)

PRZEPIS NA WARZYWA W SOSIE Z MASŁA ORZECHOWEGO

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 kalafior

SOS:

  • 1 łyżka czerwonej pasty miso
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

DO PODANIA:

  • wędzona papryka
  • koperek
  • posiekane różne orzechy

PRZYGOTOWANIE :

Z TEFAL CUISINE COMPANION: do misy z ostrzem ultra blade wsypujemy orzeszki ziemne, prędkość mielenia ustawiamy na 9, czas na 4 minuty, temperatura 45 stopni i  mamy masło orzechowe jak malowane. Do masła orzechowego dodajemy pastę miso, czosnek i pulsacyjnie mieszamy składniki.

Umytego kalafiora kroimy w  różyczki i układamy na pierwszym poziomia garnka do parowania wraz z fasolką szparagową. Do naczynia nalewamy 0,7 l wody i ustawiamy program na Steam P1.

W misie urządzenia podgrzewamy do 50 stopni masło orzechowe z pastą miso i masłem. Warzywa przekładamy na półmisek i polewamy ciepłym sosem, doprawiamy wędzoną papryką, posypujemy koperkiem i orzechami. Pycha!

TRADYCYJNIE: orzechy blendujemy w malakserze na jednolitą masę, do otrzymania płynnego masła orzechowego. Warzywa kroimy i gotujemy na parze. Na patelni podsmażamy masło z pastą miso i masłem orzechowym. Warzywa dodajemy na patelnie i mieszamy aż pokryją się dokładnie sosem. Podajemy posypane wędzoną papryką, orzechami, koperkiem. Pyszka!

Młode warzywa w sosie z masła orzechowego
Młode warzywa w sosie z masła orzechowego

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *