WIENIEC DROŻDŻOWY Z SERAMI I MASŁEM MISO

Wieniec chlebowy
Wieniec chlebowy

Połączenie kuchni włoskiej i azjatyckiej to petarda smaków. Rozpuszczone masło ze słoną, intensywną pastą miso, otulone przez drożdżową bułę z pysznymi rozpuszczonymi serami wywołało we współbiesiadnikach euforię. Przyznam, że nie ostał się do dnia następnego nawet okruszek. Jeszcze ciepłe rozrywaliśmy zjadając z oliwą, zimne podgrzewaliśmy, lub traktowaliśmy jak chleb i robiliśmy kanapki. To uniwersalne super proste drożdżowe ciasto, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. W świąteczny poranek, ale nie tylko! będzie idealne zamiast kupnego pieczywa :-) Ja jestem uzależniona od glutenu, więc na pewno pieczywo w święta będzie domowe;-)

PRZEPIS NA WIENIEC DROŻDŻOWY

SKŁADNIKI:

  • 700 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 350 ml letniej wody

DO PIECZENIA:

  • 1 łyżka polenty
  • pieprz ziołowy, lub wędzona papryka
  • łyżka masła

FARSZ:

  • 100 g cheddara
  • 100 g parmezanu
  • 75 g mozarelli
  • 2 łyżki masła
  • łyżka jasnej pasty miso

PRZYGOTOWANIE :

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i pokruszone drozdże. Mieszamy wszystkie suche składniki z letnią wodą ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach, masło podgrzewamy z miso, aż pasta połączy się z masełkiem. Na papier do pieczenia wysypujemy polentę.  Ciasto wykładamy na opruszoną mąkę stolnicę i dzielimy na małe kawałki. Delikatnie rozciągamy ciasto w dłoniach i nakładamy na środek odrobinę masła miso i starte sery, ciasto łączymy na brzegach, formujemy kulkę i układamy łączeniem do dołu na papierze do pieczenia. Możemy zrobić pojedyncze bułeczki, lub wieniec jak na zdjęciu. Jeśli chcemy zrobić wieniec na środku blachy do pieczenia stawiamy małą, natłuszczoną z zewnątrz foremkę do pieczenia i wokół niej układamy bułeczki. Ciasto odstawiamy ponownie na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy pieprzem ziołowym, lub wędzoną papryką. Pieczemy przykryte folią aluminiową przez 40 min w 180 stopniach, następnie zdejmujemy folię i dopiekamy ok. 10 min. Zjadamy ciepłe, zimne, podgrzane jak lubimy, jest pysznie!!!

jadalny wieniec chlebowy
jadalny wieniec chlebowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *