BŁYSKAWICZNY TORT PIERNIKOWY

Tort piernikowy

Jeśli zostało Wam do zrobienia już tylko ciasto i opadacie z sił, polecam ten przepis. Błyskawiczny, sprawdzony i pyszny. Niestety nie umiem dekorować tortów, w moim wykonaniu to zawsze nierówna walka, dlatego nie sugerujcie się tą mizerną dekoracją. Możecie sobie pofolgować i zrobić dekorację z pierniczków, lub kandyzowanych owoców, cokolwiek co Wam w duszy zagra będzie pięknie wyglądało na tym białym kremie. Ja bięgnę pakować prezenty, a Wy zabierajcie się za tort!

PRZEPIS NA BŁYSKAWICZNY TORT PIERNIKOWY

SKŁADNIKI BLATY:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka octu
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki kakao

KREM:

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka cukru waniliowego

DO PODANIA:

  • 60 ml cointreau
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 gałązki rozmarynu
  • orzechy w polewie marcepanowej

PRZYGOTOWANIE :

Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając po ich spienieniu ocet. Suche składniki oprócz cukru mieszamy w misce. Do ubitych białek dodajemy partiami cukier, zostawiając 1/4 szklanki. Do błyszczącej, ubitej na sztywno piany z białek dodajemy suche składniki i pozostały cukier. Mieszamy kilkoma sprawnymi ruchami i przelewamy ciasto do formy.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 min.

Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Blaty skrapiamy cointreau. Do misy przekładamy mascarpone, wlewamy śmietankę,  cukier i skórkę otartą z pomarańczy – ubijamy na jednolity krem.

1/3 ubitego kremu wykładamy na blat, przykrywamy kolejnym blatem. Krem rozsmarowujemy po bokach tortu i na górnym blacie. Posypujemy wiórkami kokosowymi, układamy orzechy, imitujemy rozmarynem choinki i gotowe! Pyszny, świąteczny tort w godzinkę 🙂

Świąteczny tort
Świąteczny tort

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *