BUŁECZKI DROŻDŻOWE NA SŁODKO

cinnamon rolls
cinnamon rolls

Bułeczki cynamonowe to klasyk, klasyk który nigdy nam się nie znudzi. Kiedy je piekę w całym domu roznosi się boski zapach miłości. Nie wiem, kto wymyślił ciasto drożdżowe i pod jaką gwiazdą na nie wpadł, ale musiał być niezwykle szczęśliwym człowiekim:-) Dotyk, zapach, konsystencja, wyrabianie, wałkowanie, czekanie aż urośnie, te wszystkie rytuały działają lepiej niż prozak z melisą i medytacja razem wzięte. Może dlatego osatatnio drożdżowe tak często u mnie gości :-) Cynamonowo-pomarańczowy farsz to moja ukochana wersja, ale często wykorzystuję drożdżowki jako pretekst do wyczyszczenia resztek konfitur w słoiczkach,  a wtedy nie ma ograniczeń, lecą owoce, skórki cytrusów, kakao, masło orzechowe, orzechy co wpadnie w ręce i najważniejsze: zawsze jest pysznie! To co zagniatacie drożdżowe?

PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE NA SŁODKO

SKŁADNIKI NA 20 BUŁECZEK:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

FARSZ CYNAMONOWY:

  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru muscavado
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 50 g rozpuszczonego masła

POLEWA JAGODOWA:

  • opakowanie twarożku philadelphia
  • 3 łyżki domowego soku jagodowego
  • suszone żurawiny

PRZYGOTOWANIE:

Drożdze rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy do dzieży blendera. Do mąki wlewamy mleko z drożdżami i dodajemy pozostale składniki. Ciasto wyrabiamy ok. kwadrans, aż będzie jednolite i elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min. godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągu.Cukry mieszamy ze skórką pomarańczową, wanilią i cynamonem. Ciasto wyjmujemy na opruszoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem i smarujemy farszem. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy w 2 cm plasterki. Bułeczki układamy na blasze, lub w tortownicy. Odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem i wstawiamy na 25-30 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy i zjadamy, lub rozpustnie polewamy polewą jagodową i posypujemy suszoną żurawiną. Pyszka!

Więcej przepisów na drożdżowe smakołymi znajdziecie pod tym linkiem.

Bułeczki cynamonowe
Bułeczki cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *